Ρεκόρ εξαγωγών το 2021 για την Ελλάδα: Έφτασαν τα 40 δις. ευρώ

0

Την σημαντική αύξηση των εξαγωγών, τα εργαλεία και τους στοχους της τρέχουσας χρονιάς αλλά και τα αποτελέσματα της πρόσφατης πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία αναδεικνύει σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ), Ιωάννης Σμυρλής. 

Ψηφιακά εργαλεία

«Το 2021 ήταν μία χρονιά ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές που έφτασαν τα 40 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Σμυρλής επισημαίνοντας ότι «ο στόχος της κυβέρνησης για αύξηση των εξαγωγών σε 48% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ έως το 2023, από 37% το 2019, δεν είναι πλέον ανέφικτος». Και πρόσθεσε: «Για να το επιτύχουμε αυτό, στο Υπουργείο Εξωτερικών δίπλα στα παραδοσιακά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών σε χώρες-στόχους, δημιουργήσαμε και αξιοποιούμε νέα ψηφιακά εργαλεία. Ειδικότερα, προχωρήσαμε σε ψηφιοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών και προσφέραμε διαδικτυακές Β2Β συναντήσεις εργασίας, καθώς και συμμετοχή σε virtual διεθνείς εκθέσεις. Περαιτέρω, παρέχουμε δωρεάν webinars και προγράμματα εκμάθησης και εξοικείωσης των Ελλήνων εξαγωγέων με το ηλεκτρονικό εμπόριο, ώστε να μπορούν οι εξαγωγείς να προβάλλουν και να πωλούν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν εγκριθεί και ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 έργα 3 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την εκπόνηση προγραμμάτων εκπαίδευσης των εξαγωγέων σε ηλεκτρονικά μέσα».

Σχέδιο εξωστρέφειας

Ερωτηθείς σχετικά με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας που εκπονείται στη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας ο κ. Σμυρλής εξήγησε, ότι στόχος του είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, και μάλιστα συντονισμένα, ανά γεωγραφική περιοχή και κλάδο δραστηριοποίησης, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα για μετρήσιμα αποτελέσματα, που επιτρέπουν τη χάραξη των αξόνων της στρατηγικής για τις μελλοντικές πρωτοβουλίες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ