ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Κώστας Μπακογιάννης: Θέλουμε μια Αθήνα “ζωντανή”

0

Λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών ο δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Ψηλά», Κώστας Μπακογιάννης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ξεδιπλώνει με ειλικρίνεια το όραμά του για την Αθήνα, αλλά και τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Μας παρουσίασε τα έργα που ήδη τόσα χρόνια έχει επιτύχει με την βοήθεια των συνεργατών του και τον αγώνα του να αλλάξει την όψη της πόλης. Μας μίλησε για τους στόχους που έχει θέσει και αναμένει να συνεχίσει με ευλάβεια και σεβασμό προς την υλοποίησή τους.

Ποια πράγματα από όσα κάνατε την προηγούμενη 4ετία σας γεμίζουν ικανοποίηση;

Έχουμε κάνει πολλά βήματα για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα στις γειτονιές της πόλης και σίγουρα έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά περισσότερα.

Κατ’ αρχάς, έχουμε μια Αθήνα ομολογουμένως πιο καθαρή από ποτέ. Εκσυγχρονίσαμε την υπηρεσία με νέο εξοπλισμό και επιτέλους χρησιμοποιούμε νερό και σαπούνι, καθιερώνοντας τις Κυριακές καθαριότητας. Κάθε Κυριακή πλένουμε και απολυμαίνουμε δρόμους, πλατείες και κάδους σε μια γειτονιά. Καθαριότητα όμως δεν είναι μόνο τα σκουπίδια. Κηρύξαμε τον πόλεμο κατά της μουτζούρας στους τοίχους και στις επιφάνειες, και κατά των εγκαταλελειμμένων οχημάτων. Ειδικά συνεργεία καθάρισαν χιλιόμετρα επιφανειών από τη μουτζούρα, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώσαμε χιλιάδες πολύτιμες θέσεις πάρκινγκ αποσύροντας εγκαταλελειμμένα οχήματα από τους δρόμους της Αθήνας.

Την καθημερινότητα όμως στην πόλη δεν την αναβαθμίζει μόνο η καθαριότητα

Η βελτίωση της καθημερινότητας της πόλης σημαίνει καλύτερος δημόσιος χώρος.

Για αυτόν δουλέψαμε μεθοδικά και στοχευμένα γιατί οι υποδομές της πόλης ήταν εγκαταλελειμμένες για πολλά χρόνια και χρειαζόντουσαν μεγάλη φροντίδα Ασφαλτοστρώσαμε 854 δρόμους, δηλαδή την μισή πόλη και στοχεύουμε στο 100%. Αναβαθμίσαμε πεζοδρόμια συνολικής επιφάνειας σχεδόν 80.000 τ.μ. και αναπλάσαμε περισσότερα από 20 στρέμματα πλατείες και πεζοδρόμους σε 35 γειτονιές της πόλης. Και βέβαια η πόλη χρειάζεται περισσότερο πράσινο παντού. Στα ήδη 228 στρέμματα που έχουμε αναπλάσει, θα προστεθούν ακόμη 250. Φυτεύσαμε 7.000 δέντρα και σε αυτά θα προστεθούν 16.000 ακόμα. Στην καρδιά της πόλης μας περιμένει ένας “νέος” Εθνικός κήπος, ενώ παράλληλα αναπλάθεται ο λόφος Λυκαβηττού και ο λόφος του Στρέφη, θα ακολουθήσει το Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος. Δημιουργήθηκαν 10 νέα πάρκα τσέπης σε χώρους που ήταν εγκαταλελειμμένοι και θα προστεθούν τουλάχιστον 5 νέα μεγάλα πάρκα σε Λένορμαν, Ριζούπολη, Αντιγόνης, Κοροπούλη και ΚΤΕΛ Λιοσίων.

Επίσης, είναι σημαντική για τους δημότες η διάδραση με τον Δήμο Αθηναίων. Με ικανοποίηση σας αναφέρω ότι έχουμε ψηφιοποιήσει το σύνολο των υπηρεσιών μας, το 100% και τώρα προχωρούμε στην ψηφιοποίηση των αρχείων της Πολεοδομίας, βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία, τον εκνευρισμό και τις χιλιάδες χαμένες εργατοώρες.

Έχετε πεί ότι θέλετε να νέα ζευγάρια να έρθουν να ξανακατοικήσουν στην Αθήνα. Γιατί να το αποφασίσουν αυτό;

Την ζωή μας στην Αθήνα την “φτιάχνει” να έχεις ένα αθλητικό χώρο κοντά σου να γυμναστείς, μια παιδική χαρά ασφαλή και σύγχρονη να πας με το παιδί σου – έχουμε φτιάξει ήδη 40 και συνεχίζουμε – ένα πράσινο και φωτισμένο πάρκο ή άλσος να χαλαρώσεις, να δροσιστείς, να διαβάσεις το βιβλίο σου, ένα πάρκο – σκύλων όπου να μπορείς να παίξεις ελεύθερα με το σκυλί σου – έχουμε δημιουργήσει ήδη 5 και θα ακολουθήσουν ακόμα 3. Και βέβαια, πρέπει να έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες. Όταν αναλάβαμε το 2019, διαπίστωσα και με σόκαρε πραγματικά ότι τα περισσότερα σχολεία δεν είναι προσβάσιμα σε παιδιά ΑμεΑ. Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Έχουμε προχωρήσει σε έργο προσβασιμότητας και εξυπηρέτησης ΑμεΑ και σε βάθος πενταετίας θα μετατρέψουμε σε καθολικά προσβάσιμες όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου Αθηναίων, και φυσικά τα δημοτικά κτήρια.

Δημιουργήσαμε ένα νέο Δημοτικό Ιατρείο στην 7η κοινότητα, ώστε κάθε δημοτική κοινότητα να έχει το δικό της ιατρείο. 7 στα 7! Ανανεώσαμε και εξοπλίσαμε με σύγχρονο εξοπλισμό το σύνολο των δημοτικών ιατρείων και εξυπηρετήσαμε ήδη 440.000 ραντεβού.

Προχωράμε σε νέες προσλήψεις ιατρών και κοινωνικών επιστημόνων και στοχεύουμε να αναβαθμίσουμε όλα μας το δημοτικά Ιατρεία σε Πολυιατρεία. Γιατί αυτά κάνουν την Αθήνα πιο βιώσιμη, πιο φιλική, πιο ανθρώπινη. Και θέλουμε κάθε κάτοικος να έχει πρόσβαση σε καθένα από αυτά σε 10’ με τα πόδια!

Ποια θα χαρακτηρίζατε ως εμβληματικά έργα της θητείας σας;

Για εμένα, εμβληματικά έργα είναι όλα αυτά που σας περιέγραψα ήδη ότι κάναμε και στις 129 γειτονιές της Αθήνας, που κάνουν καλύτερη την ζωή των κατοίκων κάθε μέρα.

Όμως καταλαβαίνω πως το εννοείτε και σας απαντώ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Διπλή Ανάπλαση θα αλλάξει την φυσιογνωμία της πόλης, για πάντα.

Ένα υπερσύγχρονο γήπεδο χωρητικότητας 38.500 θέσεων, σε συνδυασμό με νέο περιαστικό χώρο πρασίνου στον Ελαιώνα, έκτασης 260 στρεμμάτων με φύτευση 3.563 μεγάλων δέντρων, και ένας νέος πράσινος κοινόχρηστος χώρος στη Λ. Αλεξάνδρας, θα αποτελέσουν δύο μητροπολιτικούς πόλους αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού που τόσο χρειαζόμαστε. Και είμαι πραγματικά χαρούμενος που το έργο αυτό έχει προχωρήσει με τέτοιους γρήγορους ρυθμούς.

Φυσικά να αναφερθώ στη ριζική αναβάθμιση των υποδομών του ιστορικού Εθνικού Κήπου, που ολοκληρώθηκε και τη φροντίδα των σπάνιων δέντρων του, για να μπορέσουν να τον απολαύσουν πολλές γενιές Αθηναίων και επισκεπτών ακόμα, στη θωράκιση του λόφου του Λυκαβηττού και του λόφου του Στρέφη, στην ανάπλαση της Ομόνοιας και της κάτω πλατείας Συντάγματος.

Θα προσθέσω σε αυτά τα συνολικά 43.678 φωτιστικά νέας τεχνολογίας LED που τοποθετούμε σταδιακά στην Αθήνα, για να μπορούμε να απολαύσουμε τις βόλτες μας με ασφάλεια, ενώ παράλληλα η εξοικονόμηση κατανάλωσης ρεύματος θα φτάσει το 60%, εξοικονόμηση που θα γυρίσει ανταποδοτικά σε μειώσεις τελών στους δημότες. Η χρηστή διαχείριση των οικονομικών μας, μας έχει ήδη επιτρέψει μια οριζόντια μείωση δημοτικών τελών 5% και ήδη έχουμε προαναγγείλει άλλο ένα 5%.

Και συνεχίζουμε με το πρώτο “πράσινο” Μουσείο της χώρας, που θα δημιουργηθεί στην Ακαδημία Πλάτωνος, ενταγμένο σε απόλυτη αρμονία με μια από τις πιο εμβληματικές γειτονιές της πόλης.

Προχωράμε, επίσης, με την αναβάθμιση του Εμπορικού Τριγώνου και της εμβληματικής Βαρβακείου Αγοράς.

Εκτός από όσα μας αναφέρατε, τι πιστεύετε ότι κάνατε που άλλαξε την φυσιογνωμία της πόλης;

“Επενδύσαμε” πολύ στον Πολιτισμό. Θέλουμε μια Αθήνα ζωντανή που να την χαίρονται όλες και όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες. Όλοι να έχουν πρόσβαση στα πολιτιστικά δρώμενα.

Όλη η Αθήνα έγινε μια μεγάλη σκηνή πολιτισμού για όλες τις ηλικίες, για όλα τα γούστα. Από πάρτι με ηλεκτρονική μουσική στην Βαρβάκειο, μέχρι ξενάγηση στις “κατακόμβες” της Αθήνας!

Άναψαν ξανά τα φώτα στο πλήρως αναβαθμισμένο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, το πρώτο στον κόσμο μουσείο “Μαρία Κάλλας” σύντομα θα ανοίξει τις πόρτες του, ένας νέος χώρος πολιτισμού “αναδύθηκε” στο Πάρκο Ελευθερίας με δημοτικό αναγνωστήριο φυσικών και ψηφιακών βιβλίων, η “καρδιά” της Κυψέλης χτυπά και πάλι στην ανανεωμένη Δημοτική της Αγορά, πολιτιστικές δράσεις σε όλες τις γειτονιές όλο το χρόνο, από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, καθώς και από την Τεχνόπολη και το Athens Culture Net. Το Ολυμπία, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο “Μαρία Κάλλας” ανανεώθηκε με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ καθιερώσαμε ένα πολύ επιτυχημένο φεστιβάλ, το Athens City Festival, το οποίο προσέλκυσε φέτος 250.000 επισκέπτες που απόλαυσαν 265 εκδηλώσεις σε 104 σημεία σε όλη την πόλη.

Και βέβαια συνεχίζουμε με νέους χώρους πολιτισμού που δημιουργούνται στο Παλαιό Εθνικό Τυπογραφείο, στο Θέατρο Εμπρός και στο εμβληματικό Αναπαυτήριο του Πικιώνη.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ