Ανεβαίνει η τιμή του αργού πετρελαίου μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή

0

Οι Υπουργοί συμφώνησαν μείωση της παραγωγής

Οι βασικοί υπουργοί του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ανέφεραν τρεις πηγές του οργανισμού στο Reuters. Όπως σημειώνεται, η εν λόγω περικοπή είναι σαφώς ανώτερη από το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα που είχε αναφερθεί το προηγούμενο διάστημα. Με αυτό τον τρόπο, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ όχι μόνο υιοθέτησαν την πρόταση της Μόσχας για τη μείωση της παραγωγής, ώστε να κρατηθούν ψηλά οι τιμές, αλλά την ενίσχυσε κιόλας, καθώς η Ρωσία είχε εισηγηθεί τη μείωση κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ενώ η απόφαση που ελήφθη είναι για τα διπλάσια.

Πιέσεις από τις ΗΠΑ

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ πιέζουν τις χώρες του ΟΠΕΚ+ να μην προχωρήσουν σε ενδεχόμενη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου, όπως δήλωσε στο Reuters μία πηγή που έχει λάβει σχετική ενημέρωση. Η Ουάσιγκτον παροτρύνει τις χώρες του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσουν σταθερή την παραγωγή τους, τονίζοντας ότι τα βασικά οικονομικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν μία μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τι αντίκτυπο θα έχει στην παγκόσμια προσφορά αργού πετρελαίου

Πρόκειται, πάντως, με βάση αναλυτές, για τη μεγαλύτερη μείωση από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του (μεταξύ των οποίων και η Ρωσία – OPEC+) από το 2020, αν και αναμένεται ότι θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά αργού από ό,τι υποδηλώνει το μέγεθος. Μάλιστα, σημειώνουν ότι η μείωση θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου που έχουν μειωθεί σε περίπου 90 δολάρια από 120 δολάρια πριν από τρεις μήνες λόγω φόβων για παγκόσμια οικονομική ύφεση, αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και ισχυρότερο δολάριο.

Η αντίδραση, βέβαια, στις αγορές μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας είναι ανοδική, καθώς το αμερικανικό αργό τύπου WTI ενισχύεται κατά 1% πάνω από τα 87 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ κινείται υψηλότερα πάνω από τα 93 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο του έτους, πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά είχαν υποχωρήσει σε λίγο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο μήνα. Οι φόβοι για παγκόσμια οικονομική ύφεση και η ανθεκτικότητα της ρωσικής προσφοράς πετρελαίου είναι μερικοί από τους λόγους πίσω από την υποχώρηση των τιμών.

Στο μεταξύ η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου είναι στα 1,98 ευρώ καθώς η απόφαση του ΟΠΕΚ ακόμη δεν έχει επηρεάσει τις τιμές στη λιανική.

Με βάση τις εκτιμήσεις της ΠΟΠΕΚ από την Πέμπτη στις παραδόσεις στα πρατήρια, θα επικρατήσουν σταθεροποιητικές τάσεις στη τιμή της βενζίνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ