42 θύματα σε νέα σφαγή στο Κονγκό

0

Σχεδόν 150 νεκροί εντός Ιουνίου: ο απολογισμός των θυμάτων επιθέσεων αποδιδόμενων στην οργάνωση ADF, που ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, έγινε ακόμα πιο βαρύς χθες Πέμπτη, καθώς νέα έφοδος στοίχισε τη ζωή σε 42 ανθρώπους.

Ο συνταγματάρχης Αλέν Κιουεά Μιτελά, επικεφαλής των αρχών στη Λουμπερό, όπου διαπράχθηκε η πιο πρόσφατη επίθεση, στην περιφέρεια Μπένι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εντοπίστηκαν 42 πτώματα μετά την ενέργεια αυτή, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Από την 1η Ιουνίου, έχουν δολοφονηθεί σχεδόν 150 άνθρωποι σε επιθέσεις αποδιδόμενες στις ADF («Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις») σε βόρειους τομείς της επαρχίας Βόρειο Κίβου, σύμφωνα με δεδομένα των τοπικών αρχών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Οι ADF, αντάρτες με καταγωγή από την Ουγκάντα, κατά πλειονότητα μουσουλμάνοι, λυμαίνονται από τα χρόνια του 1990 την ανατολική ΛΔ Κονγκό, όπου κατηγορούνται για θανάτους χιλιάδων πολιτών.

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις εναντίον χωριών, ταξιδιωτών και κέντρων υγείας, επιδιδόμενοι κυρίως σε λεηλασίες.

Στέλεχος οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών στην περιοχή, ο Σεμπά Παλουκού, είχε πει νωρίτερα χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο πως καταμέτρησε 41 πτώματα, κάποια «δεμένα» και «αποκεφαλισμένα».

«Πήγα μαζί με στρατιωτικούς στον τόπο της τραγωδίας», εξήγησε. «Πτώματα κείτονται ακόμα στο έδαφος, δεν υπάρχει κανένα μέσο για να τα μεταφέρει, δεν φθάνουν οχήματα εκεί», πρόσθεσε.

Ο Σαμουέλ Κακίλ, επικεφαλής της κοινωνίας των πολιτών στη Μανγκουρουζιπά, κοντά στον τόπο όπου διαπράχθηκε η επίθεση, είπε πως προχθές τον ενημέρωσαν για «παρουσία του εχθρού», των ADF. Αργότερα έμαθε πως μέλη της οργάνωσης «πυροβόλησαν ειρηνικούς πολίτες» και ότι «τα πρώτα θύματα άρχιζαν να φθάνουν σε νοσοκομείο».

Από την 1η ως την 11η Ιουνίου, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για περίπου δεκαπέντε επιθέσεις σε χωριά και δρόμους στην περιοχή Μπένι. Ανέφερε πως σκοτώθηκαν 125 άνθρωποι, σχεδόν αποκλειστικά άμαχοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ