8ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»

0

Με κύρια θεματική ενότητα τις γυναικείες μορφές που εμφανίστηκαν στο ρεμπέτικο και άφησαν ανεξίτηλη της σφραγίδα τους σαν ερμηνεύτριες, δημιουργοί, μουσικοί, μούσες ή παρουσίες στο περιβάλλον και τη θεματολογία του ρεμπέτικου, πραγματοποιείται τον Αύγουστο (28/8 -1/9) το 8ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου. Το Φεστιβάλ επιδιώκει να προβάλει τις κοινωνικές συνθήκες και παραμέτρους που σχετίζονται με τη συμμετοχή ή την αναφορά των γυναικών στο ρεμπέτικο, ειδικότερα αυτές της χειραφέτησης και της απόστασης από τα αυστηρά πρότυπα που επέβαλλε ο κοινωνικός χώρος ακολουθώντας, σε κάποιες περιπτώσεις, διαφορετικούς τρόπους συμπεριφοράς, στάσης ζωής ή έκφρασης, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, που τονίζουν ότι αυτά τα στοιχεία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο κριτικής, καθώς συνέβησαν σε άλλο «τόπο και χρόνο».

 

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για το συγκεκριμένο θέμα, άλλα κοντά στην αλήθεια και άλλα όχι. Το βέβαιο είναι ότι οι γυναίκες αυτές -σε έναν αυστηρά ανδροκρατούμενο κοινωνικό χώρο- είχαν την τόλμη, αλλά και τις ικανότητες, να διεκδικήσουν τη θέση τους στη λαϊκή μας μουσική, τη λαϊκή ποίηση και την κοινωνία γενικότερα. Η άλλη πλευρά της ενότητας αυτής δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την αναφορά στη γυναίκα, όπως παρουσιάζεται μέσα από τους στίχους του ρεμπέτικου. Η γυναίκα ως μάνα, αδελφή, θυγατέρα, εργάτρια, μετανάστρια, σύντροφος, αγωνίστρια, αλλά και ως τιμωρός, φεμινίστρια, ανατρεπτική, ανεξάρτητη. Κάθε ρόλος με το δικό του άρωμα.

 

Φέτος την τιμητική τους έχουν οι γυναικείες παρουσίες, με τις ερμηνεύτριες Ανατολή Μαργιόλα, Ασπασία Στρατηγού, Εύα Ξένου, Μαίρη Δεναξά, Αγγέλικα Παπανικολάου, Γεωργία Μαρίνη και Ιφιγένεια Ιωάννου, ενώ στα σχήματα συμμετέχουν αρκετές μουσικοί, με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη τους για το ρεμπέτικο και τον σεβασμό στις εκτελέσεις που μας άφησαν σαν ανεκτίμητη κληρονομιά οι πρωτομάστορες-μαστόρισσες του ρεμπέτικου.

 

Στη φετινή διοργάνωση περιλαμβάνονται δράσεις και για τους μικρούς φίλους του φεστιβάλ: Παράσταση Καραγκιόζη του Γιάννη Γαλανού από τη Σάμο που, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει βαθιά γνώση των τεχνικών και των φιγούρων του θεάτρου σκιών και προβολή αφιερώματος στη σπουδαία Ρίτα Αμπατζή που δημιούργησαν μαθητές και μαθήτριες του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

 

Τέλος, το φεστιβάλ περιλαμβάνει Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων από επιφανείς και καταξιωμένους Έλληνες οργανοποιούς και Μουσικό Εργαστήρι με θέμα «Η φωνητική πράξη στο Σμυρναίικο και Ρεμπέτικο τραγούδι», από τη μουσικοδιδάσκαλο Ιφιγένεια Ιωάννου. Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης και η Κυκλαδική Εταιρεία Ανάπτυξης (ΚΕΤΑΝ) του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

 

Το ρεμπέτικο έχει καταχωρηθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015, στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2017, ενώ το Φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», έχει καταχωρηθεί στο Ευρετήριο Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ festivalfinder.eu και έχει λάβει το EFFE LABEL.

 

Η είσοδος στο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου είναι δωρεάν. Για την εξασφάλιση θέσης συνιστάται η προσέλευση στο χώρο τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της κάθε συναυλίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ