Eνέργεια και στήριξη, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου

0

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο. & Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ, Πολιτευτού ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών για τα Αθηναϊκά Νέα

 

Δύο χρόνια νωρίτερα η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αποπληρωμή των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κλείνοντας ένα μαύρο κεφάλαιο της Ελληνικής ιστορίας που είχε ανοίξει τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, για χρηματοδοτική στήριξη. Μέσα στο ζοφερό διεθνές οικονομικό περιβάλλον εστάλει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, ενισχύοντας το προφίλ του δημοσίου χρέους και αποφέροντας εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας.

Παρ’ όλα αυτά η ακρίβεια προκαλεί σοκ και δέος σε καταναλωτές και επιχειρηματίες. Κάθε μέρα τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ αποκτούν μια νέα ανοδική τιμή, ακολουθώντας την άνοδο των πρώτων υλών. Το ίδιο συμβαίνει και με τους λογαριασμούς ενέργειας, τηλεφωνίας και ύδρευσης. Αλλά και το πετρέλαιο κίνησης κινείται στα ύψη. Το αποτέλεσμα είναι ότι το διαθέσιμο εισόδημα συρρικνώνεται καθημερινά. Ένταση στην ήδη ταραγμένη αγορά ενέργειας προκαλούν οι απειλές της Ρωσίας αν δεν πληρωθεί σε ρούβλια, ότι θα κλείσει τη «στρόφιγγα» του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ως αντίποινα στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι «ουσιαστικής σημασίας» για την ευρωπαϊκή οικονομία. Περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ και το ένα τέταρτο του πετρελαίου της προέρχονται από τη Ρωσία. Η Γερμανία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έθεσε σε ισχύ σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη έλλειψη σε καύσιμα, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα με τη σαφή σύσταση για οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας. Μέτρα που είναι πιθανό να χρειαστεί να υιοθετήσουν κι άλλες χώρες της ΕΕ, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την έκταση του προβλήματος, αλλά και τις επιπτώσεις του στην οικονομία. Ενεργειακή κρίση, επισιτιστικό πρόβλημα, άνοδος του πληθωρισμού που ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών είναι το κάδρο που κινούμαστε.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, γι’ αυτό θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2 δις. ευρώ. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο της επέκτασης της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και για τον Μάιο. Ήδη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσεως (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Η πλατφόρμα για τη στήριξη στο κόστος των καυσίμων θα λειτουργήσει σε κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Έως τις 21 Απριλίου θα δοθεί εισοδηματική ενίσχυση 200 ευρώ στους πλέον ευάλωτους πολίτες, όπως είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Επίσης δρομολογείται επιπρόσθετη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, ώστε από 1η Μαΐου να υπάρξει η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό. Η οικονομία και η ζωή μας όμως δεν μπορεί να στηριχθεί επί μακρόν σε επιδοτήσεις. Και πάλι ευχή μας η επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ