OPEN CALL // ARTENS FESTIVAL 2022

0

Η ARTENS, θα πραγματοποιήσει ένα πενθήμερο πολυθεματικό φεστιβάλ (14 -18 Δεκεμβρίου 2022) για το 2022 με τίτλο “Camp–ers”. Ένα φεστιβάλ για την ορατότητα, την εξάλειψη της ομοφοβίας και της διαφορετικότητας. Ένα πολυμεσικό φεστιβάλ που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα ήδη της σύγχρονης τέχνης και προσδοκά να συγκεντρώσει σύγχρονα έργα σε δισδιάστατη και τρισδιάστατη μορφή με χρήση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών μέσων. Το «ARTENS Festival 2022», με αφετηρία τον κεντρικό αφηγηματικό πυρήνα του τίτλου  “Camp–ers” και εμπνεόμενο από τους τρόπους με τους οποίους το αφήγημα αυτό συνομιλεί με το σήμερα, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για έργα εικαστικά, πολυμέσα, φωτογραφίας, installation, video art, προφορικής ποίησης, μόδας, έργα εικονικής πραγματικότητας VR, post art, live performances, drag show, μουσικά ηχητικά περιβάλλοντα, διαδραστικές ομιλίες, εικαστικά pod cast, κ.α.

Το festival με τίτλο «Camp-ers»  διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Λίγα λόγια για το Camp ως σύγχρονο καλλιτεχνικό ρεύμα:

Το Camp είναι η νέα σύγχρονη μορφή του κιτς, είναι queer, είναι αφελώς επιτηδευμένο αλλά ταυτόχρονα σε πλήρη επίγνωση της μη σοβαρότητάς του. Το Camp είναι μεταμοντέρνο και ταυτόχρονα ντεμοντέ, είναι τραγικό και ταυτόχρονα κωμικό. Αποδομεί τη σοβαρότητα και προτείνει τη θέαση του κόσμου από ένα κωμικό πρίσμα. Αγαπά την υπερβολή σε κάθε της έκφανση και αποστρέφεται τη σοβαροφάνεια.

Camp είναι η νέα οπτική ανάγνωση των Βερσαλλιών, οι όπερες του Μπελίνι, τα αποφθέγματα του Όσκαρ Ουάιλντ, ο Λιμπεράτσε, η Art Nouveau, η κατάργηση των ορίων των φύλων, η μπανάνα του Andy Warhol, η ροκοκό αρχιτεκτονική, οι ταινία Barbarella, τα κοστούμια της Lady Gaga, το πορτοκαλί πρόσωπο του Donald Trump. To Camp υπάρχει παντού: στην τέχνη, στη μόδα, στην πολιτική, στην καθημερινή ζωή. Σύμφωνα με τη Σόνταγκ «το Campτα βλέπει όλα μέσα σε εισαγωγικά. Δεν πρόκειται για μία λάμπα, αλλά μία «λάμπα», δεν πρόκειται για μία γυναίκα, αλλά για μία «γυναίκα»».

Πάνω από όλα όμως, η αισθητική Camp αντιμετωπίζει την ανθρώπινη φύση με αγάπη. Δεν κρίνει, αγκαλιάζει το διαφορετικό, την υπερβολή, αυτό που θέλει να ακουστεί, να ιδωθεί, να βγει προς τα έξω όπως πραγματικά είναι και όχι όπως θα έπρεπε να είναι.

Η Σούζαν Σόνταγκ περιέγραψε το Camp ως μία αισθητική αντίληψη η οποία αντλεί ευχαρίστηση από το τέχνασμα, το στυλιζάρισμα, τη θεατρικότητα, την ειρωνεία, την παιχνιδιάρικη διάθεση και την υπερβολή και όχι από το περιεχόμενο.

Τα καλλιτεχνικά έργα του φεστιβάλ θα συγκεντρωθούν αφενός από το σημαντικό δίκτυο συνεργαζόμενων καλλιτεχνών το οποίο η ARTENS έχει ήδη αποκτήσει από την έναρξη της λειτουργίας της αλλά και μέσω OPEN CALL το οποίο θα απευθύνεται σε καλλιτέχνες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό προτρέποντας νέους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα σχετικά με τη θεματική του φεστιβάλ.

Το «ARTENS FESTIVAL» θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου έως την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022, στον χώρο του πολιτιστικού οργανισμού ARTENS (Βουκουρεστίου 40), ένα διατηρητέο μεσοπολεμικό κτίριο του 1934.

Κατάθεση Έργων – Προϋποθέσεις και Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να στείλουν την πρότασή τους στο artens2@yahoo.com μέχρι την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 σε ένα email με επισυναπτόμενα τα ακόλουθα:

Α) 1-3 εικόνες του προτεινόμενου έργου (που θα χρησιμοποιηθούν στην προώθηση του φεστιβάλ) σε μορφή JPEG 300 dpi, links σε Vimeo, Youtube για performances, videos, films, ηχητικά έργα κ.α., ανοικτά ή με password

Β) Σε ένα ενιαίο word (έως 6 ΜΒ max), τα ακόλουθα:

  • Τίτλο της πρότασης / έργου.
  • Διάρκεια έργου (σε περίπτωση video ή performance)
  • Σημείωμα έργου – εννοιολογική σύλληψη / concept note (έως 150 λέξεις)
  • Σύντομο Βιογραφικό – εργογραφία (μέχρι 2 σελίδες) & στο οποίο να αναφέρονται ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, email, χώρα στην οποία ζείτε & δραστηριοποιείστε, ημερομηνία γέννησης (για λόγους ίσων ευκαιριών επιδιώκουμε την συμμετοχή όλων των ηλικιών), Links σε website και σε online portfolios.
  • Περιγραφή – Τεχνικές προδιαγραφές: (έως 200 λέξεις π.χ. διαστάσεις, μορφή-χαρακτηριστικά, σκεπτικό τοποθέτησης, τεχνικές προδιαγραφές, -απαιτούμενος χώρος για τις εγκαταστάσεις, σκηνικά αντικείμενα κ.α.). Ειδικότερα στις τεχνικές προδιαγραφές να γίνονται σαφείς και οι απαιτήσεις τοποθέτησης και μετακίνησης.
  • (προαιρετικά)Μία πρόταση για το πως οραματίζεστε την εμπλοκή του κοινού σε σχέση με το έργο σας (έως 150 λέξεις)

Στην ακόλουθη διεύθυνση: artens2@yahoo.com με το ακόλουθο θέμα: Opencall_Όνομα_Επίθετο_Τίτλος_έργου_Κατηγορία έργου.

Π.χ. Opencall _Μαρία_Παπαδοπούλου_Το_σπήλαιο_ Performance.

Η διοργανώτρια στην περίπτωση που επιλεγούν τα έργα σας θα μπορέσει να αναλάβει τα εξής:

  • θα σας ειδοποιήσει τηλεφωνικά στις αρχές του Δεκεμβρίου και θα ενημερωθείτε για την ημερομηνία παράδοσης του έργου ή του εξοπλισμού υποστήριξης του έργου. Οι ημέρες και ώρες της προετοιμασίας θα ανακοινωθούν εγκαίρως από τη διοργάνωση.
  • Τα ονόματα των συμμετεχόντων/ουσών και οι τίτλοι των έργων θα αναφέρονται στην έκδοση που θα συνοδεύει το φεστιβάλ, στα social media και στα δελτία τύπου.

Υποχρεώσεις Καλλιτεχνών:

  • Με την αποστολή επιβεβαιώνεται ότι το έργο φέρει τα πνευματικά δικαιώματα του/της υποβάλλοντος/ουσας.
  • Η μεταφορά του έργου προς και από τον χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ θα γίνει τις ημερομηνίες που προβλέπει η διοργανώτρια.
  • Τα έξοδα μεταφοράς & παρουσίασης των έργων θα καλυφθούν από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες.
  • Οι συμμετέχοντες/ουσες που θα παρουσιάσουν έργα τα οποία έχουν ειδικό τρόπο υποστήριξης – τοποθέτησης, θα πρέπει να φροντίσουν εγκαίρως για τα υλικά και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν και θα αναλάβουν το στήσιμό τους.
  • Οι συμμετέχοντες/ουσες παραχωρούν στην ARTENS το δικαίωμα αναπαραγωγής των έργων τους στο You Tube ή σε άλλη διαδικτυακή πλατφόρμα της επιλογής της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ