Κορωνοϊός: Άρση του προστίμου των 100 ευρώ τον Απρίλιο

0

Μετά τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους ο οποίος χθες τόνισε ότι δεν αποκλείεται να καταργηθεί προσωρινά το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, σήμερα και η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επιβεβαίωσε την είδηση.

Έτσι, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε μιλώντας στο ΣΚΑΪ από τον Απρίλιο το πρόστιμο των 100 ευρώ για όλους όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο καταργείται.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ είναι η αρχή που εκδίδει και βεβαιώνει κάθε μήνα το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ σε πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 60στο έτος της ηλικίας της και που παρά τη σχετική υποχρέωσή τους δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι και τη 16η μέρα κάθε μήνα, κατά της Covid-19.

Το πρόστιμο 100 ευρώ για τον μήνα Μάρτιο επιβαλλόταν από την 1η του μηνός για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Αν, ωστόσο κάποιος έκλεινε ραντεβού εμβολιασμού μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα, τότε πλήρωνε 50 και όχι 100 ευρώ.

Ποιοι γλίτωναν έτσι και αλλιώς το πρόστιμο

Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τον εμβολιασμό δεν ήταν υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε εμβολιασμό.

Στο ΣτΕ η συνταγματικότητα του προστίμου των 100 ευρώ σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές εβδομάδες προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούν να ακυρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπει την μηναία καταβολή προστίμου των 100 ευρώ σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν υποστηρίζοντας πως η απόφαση είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΧΘΔΕΕ), καθώς και παράνομη η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και της επιβολής διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η έκκληση για εμβολιασμό από τους ειδικούς παραμένει καθώς ο ιός «κρύβει» εκπλήξεις και οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί όπως μας υπενθυμίζουν. Εξάλλου, ο ΠΟΥ την περασμένη Παρασκευή από την πλευρά του υπογράμμισε ότι το τέλος της πανδημίας είναι ακόμα αρκετά…μακριά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ