Γερμανία: «Στοπ» στην αγορά άνθρακα και πετρελαίου από τη Ρωσία – Πώς θα καλυφθεί η προμήθεια αερίου

0

Φρένο στην αγορά άνθρακα και πετρελαίου από τη Ρωσία βάζει η Γερμανία σύμφωνα με τον Γεργκ Κούκις.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία θα σταματήσει να αγοράζει από τη Ρωσία άνθρακα την 1η Αυγούστου και πετρέλαιο την 31η Δεκεμβρίου, συνεχίζοντας τη μεγάληαλλαγή που έχει αρχίσει σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό της, όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών της χώρας Γεργκ Κούκις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σίδνεϊ.

Η μεγάλη πρόκληση για τους γερμανούς είναι να αναπληρώσουν το μεγάλο κενό που θα δημιουργηθεί όταν η ΕΕ σταματήσει την αγορά φυσικού αερίου από τη Μόσχα, η ποσότητα του οποίου φτάνει τα 158 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανα έτος.

«Θα πάψουμε να αγοράζουμε ρωσικό άνθρακα σε μερικές εβδομάδες», επισήμανε στο Φόρουμ Ενέργειας του Σίδνεϊ, που συνδιοργάνωσαν η αυστραλιανή κυβέρνηση και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ). Η Ρωσία προμήθευε ως πρόσφατα το 40% του άνθρακα και το 40% του πετρελαίου που κατανάλωνε η Γερμανία, θύμισε ο κ. Κούκις.

«Για όποιον γνωρίζει την ιστορία του αγωγού Ντρούζμπα, που ήταν ήδη εργαλείο της σοβιετικής αυτοκρατορίας για την κυριαρχία στην ανατολική Ευρώπη» κατανοεί πως «το να απαλλαγείς από αυτή την εξάρτηση δεν είναι κάτι ασήμαντο, αλλά είναι κάτι που θα καταφέρουμε σε μερικούς μήνες», πρόσθεσε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών.

Πώς θα καλυφθεί η προμήθεια αερίου

Η Γερμανία έχει ξεκινήσει την κατασκευή τερματικών σταθμών για να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο, για να καλύψει το κενό στην προμήθεια αερίου, όμως όπως ανέφερε ο Γεργκ Κούκις, οι ΗΠΑ και το Κατάρ μπορούν να πωλούν μόλις 30 δισεκ. κυβικά μέτρα στην Ευρώπη, ποσότητα που δεν επαρκεί. «Δεν μπορούμε απλά να φανταστούμε πως αυτό το πρόβλημα θα πάψει να υπάρχει».

Ο υφυπουργός Οικονομικών εξήγησε, πως το Βερολίνο προωθεί τη μετάβασή του στις μηδενικές εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και νομοθεσία για την επιτάχυνση των έργων ώστε να παράγεται περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, αλλά το αέριο εξακολουθεί να είναι απόλυτα απαραίτητο στη Γερμανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ