ΕΕ: Έτοιμοι να πουν το ναι στην Ουκρανία οι 27 – Το προσχέδιο της ανακοίνωσης

0

Καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ σχεδιάζουν να δώσουν στην Ουκρανία οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο δημοσιεύει γνωστό διεθνές μέσο.

Η απόφαση αυτή – μια συμβολική νίκη για την χώρα που προσπαθεί να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή – σημαίνει ότι και τα 27 μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να ανάψουν το πράσινο φως στην Ουκρανία για το πρώτο βήμα μιας μακράς και δύσκολης πορείας για την ενσωμάτωσή της στην Ένωση μετά και τη σχετική θετική εισήγηση της Κομισιόν. Οι ηγέτες θα πουν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας αφού προηγουμένως η Ουκρανία εκπληρώσει μια μακρά λίστα προϋποθέσεων που θα ορίζει η Κομισιόν αναφορικά με το Κράτος Δικαίου, τη δικαιοσύνη και τον πόλεμο κατά της διαφθοράς.

Μολδαβία και Γεωργία οι επόμενες

Παράλληλα οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν να εγκρίνουν τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ στη Μολδαβία και θα πουν στη Γεωργία ότι μπορεί να είναι η επόμενη στη σειρά εφόσον πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. «Το μέλλον αυτών των χωρών και των πολιτών τους βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», θα πουν οι ηγέτες, αν και το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος πρέπει να εγκριθεί επισήμως από τους ίδιους και μπορεί ακόμη να αλλάξει.

Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερο βάρος για την Ουκρανία, ο πρόεδρος της οποίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι έχει δώσει μάχη για να αναγνωριστεί ότι η χώρα του είναι στο δρόμο μιας στενότερος σχέσης με την Ευρώπη καθώς επιδιώκει και ηθική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας.

Κράτη μέλη της ΕΕ τελούν υπό νέα πίεση από τη Ρωσία, που μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του κύριου αγωγού της προς την Ευρώπη με τη Γερμανία να ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το επόμενο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο.

Ίδια κριτήρια για όλους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι κατά την ενταξιακή διαδικασία θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια και κανόνες για όλες τις υποψήφιες χώρες. Η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην ΕΕ ήταν η Κροατία και η διαδικασία κράτησε δέκα χρόνια προτού ολοκληρωθεί το 2013. Σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος η Ουκρανία θα πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα, μεταξύ των οποίων η ψήφιση νομοθεσίας για τη διαδικασία επιλογής των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου της, η ενίσχυση του αγώνα κατά της διαφθοράς και η διασφάλιση ότι η νομοθεσία κατά του ξεπλύματος χρήματος θα είναι συμβατή με την κοινοτική. Η Κομισιόν έχει πει ότι θα υποβάλει νέα έκθεση για την πρόοδο στα ζητήματα αυτά περί τα τέλη του έτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ