Επίσημη επίσκεψη του Πρόεδρου του Ισραήλ στην Αθήνα: Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών από τον Μπακογιάννη

0

Το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών, την ύψιστη διάκριση της ελληνικής πρωτεύουσας, απένειμε την Πέμπτη ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στον Πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ Isaac Herzog. Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο κ. Μπακογιάννης υποδέχθηκε «μια χαρισματική προσωπικότητα, έναν άνθρωπο με όραμα», όπως χαρακτήρισε τον Πρόεδρο του Ισραήλ.

 

Μπακογιάννης: «Τιμούμε την ιστορία και τις παραδόσεις της χωρίς αστερίσκους»

«Είμαστε δύο Έθνη με μακραίωνη ιστορία, που ταξιδεύουν ανά τους αιώνες σε διαρκή διάλογο, αέναη ώσμωση, συνύπαρξη και εν τέλει συμβίωση», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Δήμαρχος Αθηναίων, καλωσορίζοντας τον Isaac Herzog στην Αθήνα, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνών, Ελευθέριου Σκιαδά.

«Η Αθήνα, λίκνο της Δημοκρατίας, τιμά την ιστορία και τις παραδόσεις της και πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της μισαλλοδοξίας, του μίσους, της βίας από όπου κι αν προέρχεται. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς ναι μεν, αλλά», τόνισε ο Δήμαρχος, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό και συμμετέχει υπερήφανα μεταξύ άλλων σε στοχευμένες δράσεις για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού που αφορά όλους μας. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες συμμετείχαμε στη διεθνή εκστρατεία του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου και φωταγωγήσαμε το Δημαρχιακό Μέγαρο με μια λέξη #ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ  (#WEREMEMBER) δηλώνοντας ξεκάθαρα ποτέ ξανά».

 

«Γέφυρες» συνεργασίας και φιλίας

Εστιάζοντας στις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις, οι οποίες όπως υπογράμμισε, «βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο της ιστορίας τους» ο Δήμαρχος της Αθήνας σημείωσε ότι «πολλαπλασιάζονται οι διαπολιτιστικές ανταλλαγές των πρωτευουσών των δύο χωρών, χτίζοντας «γέφυρες» συνεργασίας, κατανόησης και φιλίας», ενώ ξεκαθάρισε ότι η εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών αποτελεί εγγύηση σταθερότητας και προϋπόθεση τόσο για την ευρύτερη ανάπτυξη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όσο και για την επικράτηση της ειρήνης και της ευημερίας με βάση της αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

 

«Η Αθήνα φέρει τις πιο σημαντικές αξίες για την ανθρωπότητα»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ισραήλ Isaac Herzog εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλης των Αθηνών που του απονεμήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι «η Αθήνα είναι η πόλη η οποία φέρει τις πιο σημαντικές αξίες για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Αναφερόμενος στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες, είπε: «Η σχέση ανάμεσα στην Αθήνα και την Ιερουσαλήμ είναι πολύ ισχυρή. […] Το Ισραήλ και η Ελλάδα, όπως η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ, δείχνουν τη μεγάλη και ειδική αγάπη που τρέφουν η μία για την άλλη. Και ουσιαστικά αυτή η αγάπη, αποτελεί -πέρα από το παρελθόν- βάση για το παρόν. Κι εσείς, ως ο Δήμαρχος της πόλης των Αθηνών, της μεγάλης, της σημαντικής και της ιστορικής αυτής πόλης, εκπροσωπείτε με τον καλύτερο τρόπο την πόλη αυτή».

 

«Η φιλία Ελλάδας-Ισραήλ είναι μία πραγματική συμμαχία»

Ο ίδιος, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς, ανάμεσα στους δύο λαούς, τονίζοντας: «Οι αξίες μας, οι σκέψεις μας, η πίστη μας, προέρχονται από το σημαντικό παρελθόν μας και η φιλία που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ είναι μία πραγματική συμμαχία, μία συμμαχία στρατηγική και μία συμμαχία ανθρώπων, που βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Αυτή η ισχυρή σχέση, την οποία εμείς υπογραμμίζουμε εδώ σήμερα, αποτελεί και σχέση καλής γειτνίασης, ουσιαστικά βαθιάς αγάπης και ειλικρινούς αναγνώρισης της μίας πόλης προς την άλλη, της μίας χώρας προς την άλλη».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ