Ξεκινά άμεσα η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας – Ποια η τακτική της κυβέρνησης, οι πιέσεις από αντιπολίτευση

0

Ξεκινά άμεσα η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας – Ποια η τακτική της κυβέρνησης, οι πιέσεις από αντιπολίτευση.

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή που θα καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» που αναφέρεται σε «αλλοίωση» συνομιλιών του σταθμάρχη που ξεριζώθηκαν από το σύστημα καταγραφών επικοινωνιών του ΟΣΕ, λίγες μόλις ώρες μετά τη μοιραία νύχτα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Η πρόταση δυσπιστίας θα κατατεθεί έπειτα από πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ θα τη στηρίξουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της Νέας Αριστεράς. Την πρόταση θα στηρίξει και η Πλεύση Ελευθερίας, όπως και το ΚΚΕ (με το δικό του σκεπτικό) και η Ελληνική Λύση (παρότι δεν περιλαμβάνεται στο κάλεσμα που απηύθυνε ο Νίκος Ανδρουλάκης).

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία την Πέμπτη 28 Μαρτίου

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με βίντεο – μήνυμα που δημοσίευσε.

Η αντιπολίτευση θα κατέλθει στην τριήμερη συζήτηση με σκοπό να αναδείξει τις προβληματικές της κυβέρνησης πάνω στη διαχείριση του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, όπως και, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, τις απόπειρες συγκάλυψης των ευθυνών. Οι τόνοι αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλοί και έντονοι, στον απόηχο -φυσικά- του δημοσιεύματος, αλλά και της γενικότερης υψηλής πίεσης από τους συγγενείς και τους τραυματίες των θυμάτων, όπως και του συνόλου της κοινωνίας.

Δεν μετατρέπεται η πρόταση δυσπιστίας σε εμπιστοσύνης

Κατά πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναμένεται να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η εκλεγμένη τον Ιούνιο κυβέρνηση έχει νωπή εντολή και δεν τίθεται θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές θα καταθέσουν την πρόταση προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος, κάτι που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι.

Η κυβέρνηση δεν αναμένεται να κάνει χρήση του περιθωρίου των 48 ωρών που της δίνει ο κανονισμός της Βουλής για την έναρξη της συζήτησης και αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση, ενδεχομένως τις απογευματινές ώρες. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία την Πέμπτη 28 Μαρτίου.

«Δεν φαίνεται ψύχραιμη η κυβέρνηση»

Σχολιάζοντας τις σχετικές κινήσεις της κυβέρνησης, η δημοσιογράφος Χριστίνα Κοραή στο MEGA ανέφερε πως «φαίνεται πως δεν είναι ψύχραιμη, και προβαίνει σε πράξεις που δείχνουν έλλειψη αυτοπεποίθησης, τη στιγμή που κατέχει ακόμη «κυριαρχία». Όταν υπάρχουν ερωτήματα για τα Τέμπη που παραμένουν αναπάντητα, υπάρχει αναταραχή. Έγινε μοντάζ στα Τέμπη, δεν πρέπει να ερευνηθεί ποιος έκανε αυτό το μοντάζ;».

Ωστόσο, θα επιχειρήσουν κατά τη συζήτηση να αναδείξουν τα δικά τους επιχειρήματα σχετικά με τη διαχείριση της σιδηροδρομικής τραγωδίας. Το κύριο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποιος μπήκε στον χώρο καταγραφών του ΟΣΕ, έναν χώρο περιορισμένης πρόσβασης που μπαίνουν συγκεκριμένα πρόσωπα, και πήρε, από τις πρώτες ώρες, τα ηχητικά αρχεία τα οποία στη συνέχεια μονταρίστηκαν και παραποιήθηκαν ως προς τους διαλόγους των δύο μηχανοδηγών, που έγιναν ένας διάλογος.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη των «Νέων» και του «Βήματος», Βασίλη Λαμπρόπουλο, «κλειδί» για την υπόθεση είναι να γίνει έλεγχος στο σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ, ποιος μπήκε τις κρίσιμες ώρες και πήρε στικάκια από το σύστημα συνομιλιών – καταγραφών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ