Οδηγίες προς τους πολίτες για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας ΜΕΤΑ την εκδήλωση πυρκαγιάς

0

Μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς η λήψη μέτρων προστασίας των πολιτών είναι απαραίτητη, και για τον λόγω αυτό παρακαλούμε παρακαλούμε για την λήψη των παρακάτω μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία:

1) Διασφάλιση ποιότητας τροφίμων

  • Σε περίπτωση που απαιτηθεί, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες, καθώς ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενών και άλλων λοιμώξεων.
  • Σε περίπτωση εκτεταμένων διακοπών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, θεωρείται επιβεβλημένο να ενημερωθεί το κοινό για το σωστό και υγιεινό χειρισμό και συντήρηση των τροφίμων.
  • Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διατροφή των πληγέντων καθώς και στα σώματα ασφαλείας στους οποίους διανέμονται τρόφιμα, τα οποία προσφέρουν διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, φορείς ή επιχειρήσεις τροφίμων, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες παρασκευής, μεταφοράς, συντήρησης, στον τρόπο διανομής τους και κυρίως την ποιότητα κατά τον χρόνο διανομής αυτών.
  • Επισημαίνεται ότι η ασφάλεια των τροφίμων σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας παραγωγής τους (πρώτες ύλες, παρασκευή, διατήρηση, διακίνηση, μεταφορά, αποθήκευση, διανομή κ.λ.π.), καθώς και η προσωπική υγιεινή των χειριστών των τροφίμων αποτελούν πρωταρχικής σημασίας παράγοντες ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι δημόσιας υγείας.
  • Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον έλεγχο των τροφίμων κυρίως στις περιπτώσεις που γίνεται μαζική προετοιμασία και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τρόφιμα ευαλλοίωτα.
  • Προσοχή επίσης θα πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις όπου διανέμονται στους πληγέντες τυποποιημένα τρόφιμα. Θα πρέπει αυτά να διακινούνται με ασφάλεια και να αποθηκεύονται μέχρι την διανομή τους σε χώρους με απόλυτη τάξη, καθαριότητα και με συνθήκες συντήρησης τέτοιες ώστε να αποφεύγονται τυχόν αλλοιώσεις ή επιμολύνσεις τους.

Διανομή μέσω ‘ΙΡΙΔΑ’ με UID: 64b77c86fb544e57f84cc086 στις 19/07/23 09:10

  1. Έλεγχος για πιθανές ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης των οικιών
  • Ελέγξτε για πιθανές ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.
  • Εάν σωλήνες νερού έχουν υποστεί ζημιές, άμεσα θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με

τον υπεύθυνο ύδρευσης και αποφεύγεται η χρήση νερού από τη βρύση.

  • Ελέγξτε για πιθανές ζημιές σε ιδιωτικές γεωτρήσεις και δεξαμενές νερού όπου δεν

υπάρχει δίκτυο.

Σε περίπτωση διαπίστωσης βλαβών απαιτείται:

  • Να διενεργηθεί άμεσα λεπτομερής υγειονομική αναγνώριση και διερεύνηση των αιτίων του προβλήματος καθώς και εργαστηριακός έλεγχος (μικροβιολογικές και φυσικοχημικές παράμετροι) μετά από κατάλληλη δειγματοληψία.
  • Διακοπή της υδροδότησης μέχρι την αποκατάσταση των προβλημάτων.
  • Μετά τον εντοπισμό του προβλήματος και την αντιμετώπισή του να εφαρμοσθεί το μέτρο της υπερχλωρίωσης σε όσες οικίες έχουν δεξαμενές για την υδροδότησή τους, με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης και αντίστοιχο χρόνο παραμονής, το οποίο στη

συνέχεια θα απορριφθεί και μετά να ξεκινήσει η επαναλειτουργία της.

  1. Διαχείριση αμιάντου και λοιπών επικίνδυνων υλικών κατά την αποκατάσταση των ζημιών των κατοικιών

Σε περίπτωση που απαιτηθεί αποκατάσταση ζημιών σε κατοικίες όπου έχει χρησιμοποιηθεί ως δομικό υλικό ο αμίαντος ή άλλα επικίνδυνα υλικά, είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων προστασίας των εκτελούντων τις εργασίες και όσων βρίσκονται πλησίον του αντίστοιχου χώρου. Ο αμίαντος αποτελεί υλικό το οποίο δεν δημιουργεί προβλήματα στην υγεία όταν είναι σταθερά συνδεδεμένος σε τελικά προϊόντα όπως τοίχους, πλακάκια και σωλήνες, εφόσον δεν καταστρέφεται ή υφίσταται καταπονήσεις και φθορές. Σύμφωνα όμως με αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στην υγεία από την εισπνοή ινών αμιάντου κατά τις εργασίες κοπής, αντικατάστασης, απομάκρυνσης και κατεδάφισης υλικών που περιέχουν αμίαντο.

Για το λόγο αυτό, όπου, κατά τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, απαιτηθούν εργασίες (κοπής, αποξήλωσης κλπ) σε υλικά που περιέχουν αμίαντο, η εκτέλεση των εργασιών αφαίρεσης αμιάντου πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένες για την εργασία αυτή εταιρείες που διαθέτουν ειδική άδεια από το Υπουργείο Εργασίας (άρθρο 14 του ΠΔ 212/2006 –ΦΕΚ 212/Α/9.10.2006).

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι η επιτήρηση όλων των παραπάνω θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και με πνεύμα καλής συνεργασίας με τις συναρμόδιες υπηρεσίες μας, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Επισυνάπτεται φυλλάδιο οδηγιών προκειμένου να διανεμηθεί στους κατοίκους της πληγείσας περιοχής.

Η υπηρεσία μας βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα να συνδράμει σε οτιδήποτε χρειασθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ