Ουκρανία: Οι όροι του Πούτιν για να σταματήσει ο πόλεμος

0

Για τρίτη φορά από τις 24 Φεβρουαρίου που πραγματοποιήθηκε η ρωσική εισβολή στην Ουκρναία, χθες αντιπροσωπείες το δύο πλευρών κάθισαν στο τραπέζι των συζητήσεων και όπως ανέφερε ο Ουκρανός διαπραγματευτής και επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων δεν απέφερε αποτελέσματα που θα βελτίωναν σημαντικά την κατάσταση όσον αφορά τη διευθέτηση της κατάστασης.

Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι υπήρξαν μικρές εξελίξεις όσον αφορά στον ανθρωπιστικό τομέα και ότι συνεχίστηκαν εντατικά οι διαβουλεύσεις για το βασικό πολιτικό πλαίσιο των κανονισμών, καθώς και για την κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Από την άλλη πλευρά, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι οι προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία δεν έγιναν πραγματικότητα.

 

Το Κίεβο ζητά απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ζελένσκι-Πούτιν

Πάντως το Κίεβο φαίνεται να θέλει απευθείας συνομιλίες μεταξύ Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε χθες (7/3) ότι η κυβέρνηση της χώρας του επιθυμεί απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων, καθώς ξέρει ότι ο Πούτιν είναι εκείνος που «κινεί τα νήματα» στη Μόσχα.

«Θέλαμε εδώ και καιρό μια απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν, επειδή όλοι καταλαβαίνουμε ποιος παίρνει τις τελικές αποφάσεις, ιδίως τώρα», ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση.

«Ο πρόεδρός μας δεν φοβάται τίποτα, συμπεριλαμβανομένης και της συνάντησης με τον Πούτιν» σημείωσε, για να συμπληρώσει: «Εάν ο Πούτιν δεν φοβάται επίσης, ας έρθει στη συνάντηση, ας καθίσουν κάτω και να συζητήσουν», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

 

Oι όροι του Πούτιν

Οι ρωσικοί όροι πάντως, έτσι όπως τους παρουσίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, είναι ιδιαίτερα σκληροί.

Τι απαιτεί η Μόσχα από την Ουκρανία για να σταματήσει τη στρατιωτική δράση της; Τα εξής: Πρώτον, να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική της δράση (αποστρατικοποίηση). Δεύτερον, να αλλάξει το σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα (κυρίως να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ). Τρίτον, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος. Κι, τέταρτον, να αναγνωρίσει τις «αυτονομιστικές δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητα εδάφη.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ, «η Ρωσία δεν επιδιώκει να ασκήσει περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ, ίσως και σήμερα οριστεί το πότε και πού θα γίνει η νέα συνάντηση των διπλωματικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών, που χθες έκαναν κάποια βήματα προόδου ως προς τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. «Υπάρχουν μικρές θετικές εξελίξεις στη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των ανθρωπιστικών διαδρόμων», ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, σύμβουλος του επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου.

 

Τριμερής Λαβρόφ-Κουλέμπα-Τσαβούσογλου στην Αττάλεια

Xθες Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι στις 10 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με τους ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας σε φόρουμ στην Αττάλεια.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ομόλογοί του από την Ρωσία και την Ουκρανία (Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα) θα συναντηθούν στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας στις 10 Μαρτίου. «Η συνάντηση θα είναι σε τριμερή μορφή. Θα συμμετάσχω και εγώ», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συνάντηση «θα είναι ένα σημείο καμπής» και «σημαντικό βήμα» προς την ειρήνη και τη σταθερότητα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Άγκυρα «θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για μια διαρκή ειρήνη».

Το Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας θα διεξαχθεί στις 11-13 Μαρτίου στο νότιο θέρετρο της Αττάλειας της Τουρκίας.

Σε άλλο δημοσίευμα το Anadolu αναφέρεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε ξεχωριστά τηλεφωνικά με τον Ρώσο και τον Ουκρανό ομόλογό του για τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ