Ουκρανική κρίση: Ενιαίο μέτωπο Μακρόν, Σολτς, Ντούντα – Διάλογο με τη Ρωσία βλέπει ο Γάλλος πρόεδρος

0

Αρραγές μέτωπο με στόχο της αποτροπής μιας πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη υποσχέθηκαν Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι βλέπει τρόπο αποκλιμάκωσης των εντάσεων με τη Ρωσία για το Ουκρανικό μετά τα διπλωματικά- ταξίδια αστραπή σε Μόσχα και Κίεβο.

Κατά την άφιξή του στο Βερολίνο, όπου ενημέρωσε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα για τις επαφές του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ο Μακρόν κάλεσε σε συνέχιση του διαλόγου με τη Ρωσία, του μόνου όπως είπε τρόπου για τον κατευνασμό των ανησυχιών περί πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μακρόν: «Έλαβα διαβεβαιώσεις από τον Πούτιν»

Ο Γάλλος πρόεδρος, που είχε πεντάωρη συνάντηση τη Δευτέρα με τον Ρώσο ομόλογό του στο Κρεμλίνο, δήλωσε, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν του κατέστησε σαφές ότι δεν θα είναι η Ρωσία «η πηγή της κλιμάκωσης» αν και έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατεύματα κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία. Ο Μακρόν τόνισε ότι βλέπει πλέον «δυνατότητα» διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ενός διαλόγου που θα παράσχει «σαφείς, πρακτικές λύσεις» για την αποκλιμάκωση της έντασης.. Και τόνισε ότι οι επαφές του με τον Πούτιν «συνέβαλαν να σημειωθεί πρόοδος για την σταθεροποίηση της κατάστασης»

Διαψεύδει η Μόσχα

Η Μόσχα είχε διαψεύσει, ωστόσο, νωρίτερα τον ισχυρισμό ανώνυμου Γάλλου αξιωματούχου, ότι ο Πούτιν υποσχέθηκε στον Μακρόν ότι θα προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης στα ουκρανικά σύνορα. «Η πληροφορία αυτή είναι λάθος στην ουσία της, καθώς Μόσχα και Παρίσι δεν θα μπορούσαν να κλείσουν μια τέτοια συμφωνία», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο μόνο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ θα μπορούσε να γίνει.

Μήνυμα Μακρόν, Σολτς και Ντούντα: «Ειρήνη με διπλωματία»

Στη συνέντευξη Τύπου με τον Μακρόν και τον Ντούντα ο Όλαφ Σολτς υπογράμμισε ότι τους τρεις ηγέτες «ενώνει ο στόχος της διατήρησης της ειρήνης στην Ευρώπη μέσω της διπλωματίας και των ξεκάθαρων μηνυμάτων και της κοινής βούλησης να δράσουν ενιαία».

Από την πλευρά του ο Πολωνός πρόεδρος δήλωσε ότι «Πρέπει να βρούμε μια λύση για να αποφευχθεί ο πόλεμος. Πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε. Κατά τη γνώμη μου το σημαντικότερη σήμερα είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη», τόνισε ο Ντούντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ