Σήμερα: Η Ντόρα Μπακοπούλου στο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια – Μία ξεχωριστή συναυλία με έργα του Franz Schubert

0

Ο Δήμος Αθηναίων υποδέχεται την Πέμπτη 14 Απριλίου στις 20:30 στη σκηνή του Ολύμπια Δημοτικό  Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» τη διάσημη Ελληνίδα πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου, η οποία πλαισιωμένη από ένα κουαρτέτο εγχόρδων, θα χαρίσει στο κοινό της πόλης μία μοναδική συναυλία, αφιερωμένη στον Αυστριακό μετρ της μελωδίας, τον Franz Schubert.

Στη ξεχωριστή μουσική βραδιά, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), η μεγάλη κυρία του πιάνου με τις αναρίθμητες εμφανίσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο και τις συμπράξεις με θρυλικούς καλλιτέχνες, θα παρουσιάσει μαζί με ένα εκλεκτό κουαρτέτο εγχόρδων ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην διαχρονική αξία της μελωδίας, ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα στον Franz Schubert.

Το πρόγραμμα της συναυλίας:

An die Musik, μεταγραφή για τσέλο και πιάνο

Du bist die Ruhe, μεταγραφή για βιόλα και πιάνο

Trio Op.100 (1827), για πιάνο, βιολί και τσέλο

Forellen Quintett, για πιάνο, βιολί, βιόλα, τσέλο και κοντραμπάσο

Ντόρα Μπακοπούλου, πιάνο

Νίκος Μάνδυλας, βιολί

Κρυσταλία Γαϊτάνου, βιόλα

Χριστόφορος Μιρόσνικοφ, βιολοντσέλο

Άγγελος Ρεπαπής, κοντραμπάσο

Η Ντόρα Μπακοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο, με την προτροπή και την ενθάρρυνση του μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου, ο οποίος την είχε ακούσει να παίζει στη νέα Υόρκη, σε ηλικία 9 ετών. Αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών σε ηλικία 17 ετών (α΄βραβείο) με καθηγήτρια τη M. Παπαϊωάννου. Συνέχισε σπουδές στο Ωδείο της Γενεύης κοντά στον  Λουί Χιλτμπράν (α΄ βραβείο δεξιοτεχνίας με διάκριση). Μελέτησε με τον Φρ. Γκούλντα στο Ζάλτσμπουργκ, τους Π. Μπαντούρα-Σκόντα και Α. Μπρέντελ στη Βιέννη, όπου και βραβεύτηκε, και με τον N. Mαγκάλοφ στη Γενεύη. Έχει επίσης βραβευτεί στους διαγωνισμούς του Μονάχου (Γερμανία) και Βερτσέλλι (Ιταλία). Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Λονδίνο, Βαρσοβία, Βουκουρέστι, Βέλγιο, Σόφια, Γρανάδα, Λευκωσία, Λεμεσό, Παρίσι, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Νέα Υόρκη, Λουγκάνο). Έχει περιοδεύσει στη Γερμανία και έχει παίξει για τα Ηνωμένα Έθνη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με τους Μενουχίν, Χατζιδάκι, Χωραφά, Κολάση, Θεοδωράκη, Δεμερτζή, Κοντογεωργίου, Χριστογιαννόπουλο, Φαραντούρη, Πασπαλά, Πάτρα, Μιρόσνικοφ, Άργκεριχ κ.ά. Έχει ηχογραφήσει έργα του κλασικού ρεπερτορίου (Μπαχ, Μπετόβεν, Μπραμς, Σοπέν, Ραβέλ, Σκριάμπιν, Ραχμάνινοφ) και έργα ελλήνων συνθετών (κυρίως Χατζιδάκι και Θεοδωράκη). Η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε για τη μουσική της προσφορά με το βραβείο Μοτσενίγου. Ζει στην Ελλάδα, όπου έχει δώσει μεγάλο αριθμό ρεσιτάλ και έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε εκδηλώσεις με τις ελληνικές κρατικές ορχήστρες. Υπήρξε έφορος της Σχολής πιάνου του Ωδείου Αθηνών. Σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή της αποτελεί η μουσική διδασκαλία. Έχει μεγάλη αγάπη για τη μουσική δωματίου καθώς και για τη συνοδεία τραγουδιστών. Είναι εμπνεύστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας για δεκαπέντε συνεχή έτη. Το 2021 της απονεμήθηκε ο χρυσός σταυρός τού τάγματος της Ευποιίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ