Στην τελική ευθεία για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Όλες οι λεπτομέρειες για το διαγωνιστικό κομμάτι και τις προβολές

0

Τριάντα ταινίες μικρού μήκους απαρτίζουν το εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (45ου DISFF), που φέτος θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 11 Σεπτεμβρίου. Το φετινό εθνικό πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε σήμερα, ποικίλει τόσο σε θεματική (LGBTQ, πανδημία, απώλεια, παραβατικότητα, κτλ.) όσο και σε αισθητικές τάσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσία του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, Γιάννης Σακαρίδης και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, Γιώργος Δεμερτζής ανακοίνωσαν επίσης το εθνικό σπουδαστικό πρόγραμμα, το πρόγραμμα Short and Green ενώ παρουσίασαν τη φετινή οπτική ταυτότητα του DISFF και το πρόγραμμα Cinematherapy.

Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 30 ταινίες, σκηνοθετημένες από 17 άνδρες και 15 γυναίκες. Συμμετέχουν δεκάδες δημοφιλείς ηθοποιοί, ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Γιάννη Στάνκογλου, Μάκη Παπαδημητρίου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Χάρη Φραγκούλη, Νικολάκη Ζεγκίνογλου, Μαρία Καλλιμάνη, Κίµωνα Κουρή, Δημήτρη Λάλο, αλλά και τους Δημήτρη Καταλειφό, Ρένη Πιττακή και Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη. Εμφανίζονται ακόμα ο τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης, η ‘Αντζελα Μπρούσκου και ο Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης.

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί η νέα ταινία του Θανάση Νοεφώτιστου «Airhostess-737», η οποία θα παρουσιαστεί σε πανελλαδική πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Δράμας, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Λοκάρνο. Η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα Boeing-737 που πραγματοποιεί την πτήση Αθήνα – Καβάλα. Η κεντρική ηρωίδα (Λένα Παπαληγούρα), είναι μια αεροσυνοδός στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Εκτός συναγωνισμού, σε ειδική προβολή, θα προβληθεί επίσης η ταινία «Shooting», τρίτη μικρού μήκους ταινία του συγγραφέα, σεναριογράφου και καθηγητή σεναρίου (ΕΑΠ) Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Στο Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 20 ταινίες. Head programmer του σπουδαστικού προγράμματος είναι ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης (σεναριογράφος, καθηγητής σεναρίου, Τμήμα Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

 Short and Green

Στη δεύτερη του χρονιά φέτος, το διαγωνιστικό πρόγραμμα Short and Green περιλαμβάνει 12 ταινίες από όλα τα κινηματογραφικά είδη: 7 ταινίες μυθοπλασίας, 4 ταινίες ντοκιμαντέρ και 1 ταινία animation, εκπροσωπούν γεωγραφικά 10 χώρες και καταπιάνονται με την κλιματική αλλαγή, την καταστροφική παρέμβαση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον, εστιάζοντας ή και προκαλώντας την αντίληψή μας για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Το πρόγραμμα επιμελείται ο Βασίλης Τερζόπουλος.

Cinematherapy

Το πρόγραμμα Cinematherapy, με εμπνεύστρια τη Ντενίς Νικολάκου, συνεχίζεται, ενδυναμωμένο, στο 45ο DISFF με Πάβελ Παβλικόφσκι, «’Αγριες μέλισσες» και μια ενδιαφέρουσα ταινία για παιδιά. 

Animation – Ειδικό πρόγραμμα Covid -19

Οι animation ταινίες που δημιουργήθηκαν με χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Covid -19 μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ξεκινούν τη διαδρομή τους για τη γνωριμία με το ελληνικό κοινό από το αφιέρωμα που ετοιμάζουν το Φεστιβάλ Δράμας σε συνεργασία με το ΕΚΚ. Αντιπροσωπευτικές ταινίες του προγράμματος αυτού, που συνέβαλε ώστε να αρχίσουν να γίνονται ορατοί οι Έλληνες δημιουργοί animation σε μία ευρύτερη κλίμακα, θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στη Δράμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ