Συνεχής δράση στο δρόμο και φιλοξενία αστέγων: Κέντρο υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων – Υποστήριξη πάνω από 25.000 πολιτών κάθε μήνα

0

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Νοέμβριο του 2005 με πρωταρχικό του σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται από τη φτώχεια και βιώνουν αποκλεισμό και κοινωνική απομόνωση. Μέσω των δομών του, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης υποστηρίζει κάθε μήνα περίπου 26.000 συμπολίτες μας.

Συστάθηκε με το υπ’ αριθμ. 289/29-9-1999 (ΦΕΚ 250 τ.Α) Π.Δ. με την ονομασία «Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων» και έχει εγκριθεί ως Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΦΕΚ 304 τ.Β/8-3-2005).

Σήμερα λειτουργεί με την ονομασία «Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων» (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) σύμφωνα με την τελευταία εγκριτική πράξη του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΦΕΚ 995Β/30-6-2010).

Υπηρεσίες

Στις υπηρεσίες του Κ.Υ.Α.Δ.Α. προς τους πολίτες συγκαταλέγονται:

  • Η έμπρακτη υποστήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων της πόλης μέσω της παροχής σίτισης, στέγασης, ρουχισμού, υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής φροντίδας κ.λπ.
  • Η διεξαγωγή ερευνών και μελετών και η αξιοποίηση των συμπερασμάτων τους.
  • Η ανάπτυξη νέων δομών, έτσι ώστε να καλύπτονται όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες των ευπαθών κοινωνικών ομάδων της πόλης.

Μεταξύ άλλων, το Κ.Υ.Α.Δ.Α.:

-Λειτουργεί Κέντρο Σίτισης για τη δωρεάν διανομή φαγητού.

-Διαθέτει ξενώνες για τη στέγαση απόρων και αστέγων.

-Διαθέτει Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Πλυντήριο, τον Κόμβο, όπου πραγματοποιείται η διανομή πακέτων βασικών τροφίμων, αλλά και την «Αθηναϊκή Αγορά» (δωρεάν παροχή ενδυμάτων, υποδημάτων)

Εσωτερική διάρθρωση

Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. διαρθρώνεται σε τέσσερα τμήματα που παρέχουν υπηρεσίες:

Διοικητικές

Οικονομικές

Κοινωνικές

Ιατρικές

Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην πόλη. Με την έδρα του στην καρδιά της Αθήνας, δίνει το στίγμα ενός κέντρου προσιτού σε όλους, όπου οι άνθρωποι που παρέχουν βοήθεια είναι κοντά σε όσους την αναζητούν.

Το επιτελικό όργανο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. είναι το Διοικητικό του Συμβούλιο το οποίο αποτελείται από τον/την Πρόεδρο, που ορίζεται από τον Δήμαρχο, τον/την Αντιπρόεδρο και τα μέλη που προέρχονται από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για την καλύτερη επίλυση ειδικών θεμάτων, το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί μια εκτελεστική επιτροπή (Ε.Ε.).

Κοινωνική Υπηρεσία

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Κ.Υ.Α.Δ.Α. αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές και κοινωνιολόγους, το έργο των οποίων συνοψίζεται στα εξής:

  • Υποδοχή των πολιτών που δηλώνουν ότι χρειάζονται βοήθεια και παροχή αποτελεσματικής και αξιοπρεπούς υποστήριξης.
  • Προσέγγιση αστέγων στο δρόμο.
  • Συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη και κινητοποίηση για την επανένταξη των ωφελούμενων.
  • Κοινωνικο-προνοιακή κάλυψη των φιλοξενούμενων (καθοδήγηση για την έκδοση επιδομάτων, συντάξεων κ.λπ.).
  • Ανάπτυξη συνεργασίας με άλλες κοινωνικές δομές και παραπομπή των εξυπηρετούμενων πολιτών σε αυτούς, όποτε κρίνεται αναγκαίο.
  • Διεξαγωγή ερευνών και μελετών.
  • Δωρεάν διανομή ιματισμού και υλική υποστήριξη με είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ.).

Δράση στον δρόμο

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Κ.Υ.Α.Δ.Α. προσεγγίζει άστεγα άτομα στο δρόμο, προωθώντας την ένταξή τους σε δομές φιλοξενίας. Η προσέγγιση στο δρόμο (streetwork) πραγματοποιείται από διεπιστημονική ομάδα (που περιλαμβάνει κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και ψυχίατρο). Η ομάδα χαρτογραφεί τους άστεγους που διαβιούν στην πόλη, καταγράφει τις ανάγκες τους, χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης και τους ενημερώνει για τις δομές και τα προγράμματα υποδοχής τους.

Κατά τις προσεγγίσεις της, η ομάδα του streetwork παρέχει άμεση, πρακτική βοήθεια (τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα) και παραπέμπει σε ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες. Mετά την ενίσχυση του στόλου των αυτοκινήτων του Κ.Υ.Α.Δ.Α. και την ενίσχυση της κοινωνικής υπηρεσίας με επιστημονικό προσωπικό, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους της πόλης πρωί και βράδυ με τέσσερις βάρδιες ημερησίως.

Οι ομάδες του streetwork «επιχειρούν» σε όλα τα γνωστά (στην Κοινωνική Υπηρεσία) σημεία όπου υπάρχουν άστεγοι, αλλά και σημεία που υποδεικνύουν πολίτες που επικοινωνούν καθημερινά με την υπηρεσία.

Παρεμβάσεις λόγω καιρού

Σε ακραία καιρικά φαινόμενα, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. τίθεται σε 24ωρη επιφυλακή και πραγματοποιεί επιτόπιες παρεμβάσεις και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας (20.00-04.00), στα σημεία που υποδεικνύουν οι πολίτες της Αθήνας, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Κ.Υ.Α.Δ.Α. και του 1595, αλλά και σε όλους τους άστεγους που έχουν εντοπίσει κατά τις επιτόπιες παρεμβάσεις τους οι ομάδες του streetwork.

Στη διάρκεια των παρεμβάσεων λόγω ψύχους, οι ομάδες παρέχουν στους άστεγους κουβέρτες και είδη ένδυσης (σκούφους, κασκόλ), αλλά και σταφίδες, ζεστό τσάι, χυμούς και άλλα τρόφιμα και τους ενημερώνουν για τους θερμαινόμενους χώρους που πάντα διαθέτει ο Δήμος για την προστασία τους.

Πολυδύναμο κέντρο Αστέγων

Το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, είναι μία σύγχρονη δομή 24ωρης λειτουργίας. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αχαρνών & Λιοσίων και αποτελείται από 55 διαμερίσματα, καθένα από το οποία περιλαμβάνει κατά μέσο όρο 3 υπνοδωμάτια με τηλεόραση, καλοριφέρ, ανεμιστήρα οροφής, κουζίνα και μπάνιο.

Η δομή έχει δυνατότητα φιλοξενίας συνολικά 400 ατόμων, δυναμικότητα που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της πόλης και απαρτίζεται από Υπνωτήριο, Ξενώνα και Κέντρο Ημέρας.

Στους φιλοξενούμενους του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων παρέχονται, εκτός από διαμονή, σίτιση, ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και ιατρική παρακολούθηση.

Παράλληλα, προωθείται η κοινωνική επανένταξή τους, μέσω προγραμμάτων που υλοποιούνται σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και άλλους φορείς, όπως το πρόγραμμα «Στέγαση & Εργασία».

Υπνωτήριο

Ο άστεγος που ζει στον δρόμο μπορεί, χωρίς ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδικασίες να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο και ένα καθαρό κρεβάτι για να κοιμηθεί.

Επιπλέον, έρχεται σε επαφή με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, μαθαίνει τη δομή και τη λειτουργία της, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες σε βάθος χρόνου να ενταχθεί σε αυτή.

 

Ξενώνας Φιλοξενίας

Ο Ξενώνας βραχείας φιλοξενίας, έχει ως απώτερο σκοπό την κινητοποίηση, την κοινωνική επανένταξη και τη μετάβαση των ωφελούμενων σε ανεξάρτητες μορφές στέγασης.

Στους φιλοξενούμενους του Ξενώνα παρέχονται, εκτός από διαμονή, σίτιση, ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και ιατρική παρακολούθηση.

Παράλληλα, προωθείται η κοινωνική επανένταξή τους, μέσω προγραμμάτων που υλοποιούνται σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και άλλους φορείς, όπως το πρόγραμμα «Στέγαση & Εργασία».

 

Κέντρο Ημέρας

Στο Κέντρο Ημέρας, στο ισόγειο του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων, οι άστεγοι της πόλης μπορούν να καλύπτουν βασικές, καθημερινές ανάγκες τους (πλύσιμο ρούχων, ατομικό λουτρό και προμήθεια καθαρών ρούχων, σίτιση), καθώς εκεί λειτουργούν: πλυντήρια/ στεγνωτήρια, λουτρά και ιματιοθήκη, αλλά και καφέ.

 

Ιατρική Υπηρεσία

Παράλληλα το Κ.Υ.Α.Δ.Α έχει και Ιατρική Υπηρεσία, αρμοδιότητες της οποίας είναι η προώθηση και προαγωγή της Υγείας, η παροχή Υπηρεσιών Υγείας και ο προγραμματισμός και ο έλεγχος των παρεχόμενων υπηρεσιών των κοινωνικών ιατρείων του Κέντρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ