Τι αλλάζει στις κοινωνικές παροχές του ΟΑΕΔ – Μεταβολές στο επίδομα ανεργίας – Τι πρέπει να ξέρετε για την κοινωφελή εργασία που «τρέχει»

0

Εισοδηματικά κριτήρια στις κοινωνικές παροχές του ΟΑΕΔ, όπως είναι οι δωρεάν μετακινήσεις, οι εκπτώσεις εισιτηρίων, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσους είναι στη λίστα των ανέργων μελετάει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία δεν αποκλείεται και μέσα στην εβδομάδα να παρουσιάσει το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ.

Σύνδεση παροχών

Μελετάται η σύνδεση των διαφόρων κοινωνικών παροχών που δικαιούνται οι άνεργοι, όπως δωρεάν μετακινήσεις, εκπτώσεις εισιτηρίων, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με το εισόδημα, που όμως θα εξετάζεται από τους φορείς που παρέχουν τις δωρεάν υπηρεσίες στους ανέργους. Κι αυτό γιατί άλλες παροχές, όπως φθηνό ρεύμα και απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, είναι ήδη συνδεδεμένες με το εισόδημα. Η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σταδιακά θα συνδεθεί με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας ως υποχρέωση του ανέργου ως κίνητρο για να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό, έχοντας αποκτήσει επιπλέον εφόδια.

Κίνητρο εργασίας

Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα τρέξουν αναμένεται να υπάρξει σαφής όρος, ότι ο άνεργος εφόσον αιτείται τη λήψη επιδόματος ανεργίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.

Με αυτό τον τρόπο, οι άνεργοι δεν θα λαμβάνουν απλά ένα επίδομα για έως 12 μήνες και πλέον δεν θα εφησυχάζουν μέχρι την ολοκλήρωση της καταβολής του, αλλά θα τους δίνεται κίνητρο επαναφοράς τους στην αγορά εργασίας.

Διακοπή επιδόματος

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται σενάριο διακοπής του επιδόματος ανεργίας σε περίπτωση που ο δικαιούχος του αρνείται διαδοχικά να προσληφθεί σε θέση εργασίας την οποία του προτείνει ο ΟΑΕΔ. Υπό συζήτηση έχει τεθεί η προσωρινή ή οριστική διακοπή λήψης του επιδόματος σε περίπτωση που ένας επιδοτούμενος άνεργος αρνηθεί τρεις φορές να δουλέψει σε προτεινόμενη από τον ΟΑΕΔ επιχείρηση.

Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται μετά την απόλυση για 5 – 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους και διαμορφώθηκε στα 407 ευρώ μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού με την έλευση του 2022. Το επίδομα, ωστόσο, λαμβάνει μια μικρή μόνο μειοψηφία κάτω του 20% των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

Μπόνους

Στο τραπέζι βρίσκεται η παροχή μπόνους σε όσους βρίσκουν δουλειά ενώ είναι άνεργοι και λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Ο Οργανισμός μελετάται να επιβραβεύει τον άνεργο που επανεντάσσεται στην αγορά εργασίας με συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Το ύψος του οποίου ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό

Ειδικότερα αναμένεται να υπάρχει διάταξη, που θα προβλέπει, ότι σε περίπτωση που ένας άνεργος λαμβάνει το επίδομα του και βρει απασχόληση, θα συνεχίσει να παίρνει το βοήθημα από τον ΟΑΕΔ, ως επιβράβευση.

Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε μπόνους απασχόλησης θα αφορά το σύνολο των ανέργων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ανεξαρτήτου ηλικιακής ομάδας. Μάλιστα εξετάζεται το επίδομα απασχόλησης – μπόνους να αφορά τόσο τους άνεργους που λαμβάνουν την τακτική επιδότηση ύψους 407 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2022, όσο και την επιδότηση των μακροχρόνια ανέργων ύψους 200 ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ είναι η επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας και η πάταξη της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης εργασίας.

Προγράμματα κατάρτισης

Παράλληλα έρχονται αλλαγές στα προγράμματα κατάρτισης, αφού πλέον μόνο εάν υπάρχει πιστοποίηση οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν ολόκληρο το ποσό της επιδότησης.

Ωστόσο, ένα δεν περάσουν την πιστοποίηση δεν θα τους καταβληθεί όλο το ποσό. Ειδικότερα, ο κάθε ωφελούμενος που συμμετέχει, θα πάρει το 70% της επιδότησης και το άλλο 30% θα το λάβει εφόσον επιτύχει την πιστοποίηση. Για πρώτη φορά εισάγεται η μεθοδολογία της πληρωμής των παρόχων βάσει αποτελέσματος (Payment by Results), με σκοπό την αποτελεσματικότητα και βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κατηγορίες προγραμμάτων

Τα νέα προγράμματα κατάρτισης θα επικεντρωθούν στις εξής κατηγορίες:

– Βασικές ψηφιακές δεξιότητες.

Οι δράσεις θα στοχεύουν σε μακροχρόνια άνεργους και σε εκείνους που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, είναι αποσυνδεδεμένοι από την εργασία, καθώς και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που ενδέχεται να στερούνται θεμελιωδών ψηφιακών δεξιοτήτων.

 

– Ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κ.α. σε θέματα ανάλυσης δεδομένων, ψηφιακού μάρκετινγκ, προγραμματισμού, υποστήριξη δικτύων, ψηφιακού σχεδιασμού, κ.α.

Οι δράσεις θα απευθύνονται σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως εκείνους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας και εργαζόμενους στις ΜΜΕ, καθώς και στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα σε θέσεις εργασίας που απαιτούν μεσαίες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης στις τάξεις τους.

 

– «Πράσινες» δεξιότητες, που σχετίζονται με την μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Αφορά προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες πράσινες δεξιότητες, όπως δεξιότητες που υποστηρίζουν τη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κλιματική εξάρτηση και τη διαχείριση φυσικών πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των σημερινών και προβλεπόμενων ελλείψεων δεξιοτήτων STEM (Science, technology, engineering, and mathematics), που μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην πράσινη ανάπτυξη.

 

Τι περιλαμβάνουν

Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα για πρώτη φορά τα νέα προγράμματα περιλαμβάνουν:

– Τα πανεπιστήμια αποκτούν κεντρικό ρόλο στην κατάρτιση: Για πρώτη φορά, οι άνεργοι αποκτούν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης που προσφέρονται από τα πανεπιστήμια και ειδικότερα τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των ΑΕΙ, στο πλαίσιο ειδικής πρόσκλησης που θα απευθύνεται μόνο στα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τα πανεπιστήμια θα διαχειριστούν στην πρώτη φάση το 50% του συνολικού προϋπολογισμού.

– Εισάγονται αυστηρότερα κριτήρια για τους παρόχους για τη συμμετοχή των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης επιπλέον διεθνών πιστοποιητικών ISO.

– Επιλογή φορέα πιστοποίησης από τους ίδιους τους καταρτιζόμενους και όχι από τους παρόχους κατάρτισης, έτσι ώστε οι ωφελούμενοι να επιλέγουν το πιστοποιητικό που επιθυμούν εκείνοι.

– Το μητρώο των προγραμμάτων και η συμμετοχή των ανέργων θα παραμείνουν «ανοιχτά», μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Με άλλα λόγια, οι ωφελούμενοι θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα οποιαδήποτε στιγμή και να επιλέξουν από ευρεία γκάμα προγραμμάτων κατάρτισης που θα εμπλουτίζεται συνεχώς.

 

Παροχές

Παράλληλα παρέχεται:

  • Ευρεία γκάμα προγραμμάτων κατάρτισης (συμπεριλαμβανομένων και προγραμμάτων μεγάλων εταιρειών πληροφορικής με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας) με διασφάλιση της ποιότητας του περιεχομένου τους.
  • Ελεύθερη επιλογή από τον άνεργο του προγράμματος κατάρτισης, του χρόνου που θα το επιλέξει, του παρόχου κατάρτισης και του παρόχου πιστοποίησης.
  • Ποιοτική αναβάθμιση των παρόχων κατάρτισης με την αύξηση των προαπαιτουμένων για τα ιδιωτικά ΚΔΒΜ και τη συμμετοχή και των ΚΕΔΙΒΙΜ των ΑΕΙ.

 

Κοινωφελής εργασία

Την ίδια στιγμή 22.000 έχουν φτάσει οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων» που αφορά συνολικά 25.000 θέσεις.

 

Υποβολή αιτήσεων

Η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους λήγει 18 Μαρτίου και γίνεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου και στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων.

 

Προσλήψεις

Με το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας θα προσληφθούν σε Δήμους, Περιφέρειες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και λοιπούς φορείς 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), 6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) και 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ).

 

Τι πρέπει να προσέξετε

 

  1. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των προϋποθέσεων και των κριτηρίων, που λαμβάνονται υπόψη για την επιλογή των υποψηφίων ανέργων είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής δηλαδή 18 Μαρτίου 2022.

 

  1. Σε περίπτωση που μόνο ο ένας εκ των δύο άνεργων συζύγων της κατηγορίας 1 αιτηθεί συμμετοχή στο πρόγραμμα, τότε προστίθεται στον αριθμό των μορίων του ο αριθμός των μορίων της ανεργίας του/της συζύγου.

 

  1. Ως μέλος μονογονεϊκής οικογένειας νοείται ο αρχηγός της , δηλαδή ο γονέας, ο οποίος ζει μόνος και έχει τη φροντίδα / επιμέλεια ενός ή περισσότερων εξαρτώμενων τέκνων. Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος θα λάβει τα μόρια της μονογονεϊκότητας (δηλαδή τον διπλασιασμό των μορίων των μηνών της εγγεγραμμένης ανεργίας).

 

4.Ως εξαρτώμενα τέκνα θεωρούνται βάσει του άρθρου 11 του ν. 4172/2013:

α) τα ανήλικα άγαμα τέκνα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσα έχουν γεννηθεί από 19/03/2004 και μετά και το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ,

β) τα ενήλικα ανύπαντρα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ,

γ) τα άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67% και ανεξαρτήτως ηλικίας, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.

 

  1. Ως μακροχρόνια άνεργοι νοούνται μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. από 12 μήνες και άνω.

 

  1. Στην περίπτωση που ο ένας από τους υποψηφίους (σύζυγοι εγγεγραμμένοι άνεργοι) εντάσσεται και στις κατηγορίες μακροχρόνια ανέργων και ΑμεΑ τότε ωφελούμενοι του προγράμματος μπορούν να είναι και οι δύο σύζυγοι εγγεγραμμένοι άνεργοι. Στην περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι εγγεγραμμένοι άνεργοι υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής ως ωφελούμενοι, επειδή ο ένας τουλάχιστον ανήκει σε τουλάχιστον μία από τις κατηγορίες ο καθένας από τους συζύγους μεμονωμένα, λαμβάνει τον αριθμό των μορίων της εγγεγραμμένης ανεργίας του.

 

  1. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα, υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση, δηλώνοντας στο σχετικό πεδίο της αίτησης μόνο την ειδικότητα σύμφωνα με τα τυπικά προσόντα τους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ