Το σχέδιο ειρήνης του Ντράγκι για την Ουκρανία: Ελπίδες για διέξοδο – Η απάντηση της Μόσχας

0

Το ειρηνευτικό σχέδιο της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι μελετά η Μόσχα, με στόχο τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία τρεις μήνες ακριβώς από την ρωσική εισβολή.

«Το παραλάβαμε πρόσφατα και το αξιολογούμε», είπε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντέγκο αναφερόμενος στο ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο, που ενσαρκώνει πιθανώς τις περισσότερες ελπίδες αυτή τη στιγμή για πιθανή διέξοδο στο αδιέξοδο του πολέμου στην Ουκρανία.

Τέσσερα στάδια

Το ειρηνευτικό σχέδιο Ντράγκι περιλαμβάνει ουσιαστικά τέσσερα στάδια:

Το πρώτο αφορά στην κατάπαυση του πυρός, με αποστρατιωτικοποιήση της πρώτης γραμμής του μετώπου. Πρόκειται για την πιο δύσκολη και κρίσιμη φάση.

Το δεύτερο συνδέεται με το μέλλον της Ουκρανίας και με τις συμμαχίες που θα μπορέσει να συνάψει. Το μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με το σχέδιο της Ιταλίας, είναι να μπορέσει να συνδυαστεί το καθεστώς ουδετερότητας της χώρας, με την δυνατότητα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τρίτο βήμα, είναι η υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας Ρωσίας- Ουκρανίας, για να βρεθεί λύση, κυρίως, σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στο Ντομπάς και στην Κριμαία. Ο στόχος, είναι να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία ολική αυτονομία των περιοχών αυτών, συμπεριλαμβανομένης και της  αυτόνομης διαχείρισης της ασφάλειας.

Το τέταρτο και τελευταίο σημείο του ιταλικού σχεδίου ειρήνευσης για την Ουκρανία σχετίζεται με την υπογραφή ευρείας συμφωνίας, η οποία να μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη, με την συνεργασία του ΟΑΣΕ.

Tι απαντά το Κίεβο

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο από τη Μόσχα για το ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο, όπως και από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το Κίεβο, δια μέσου της υφυπουργού Εξωτερικών, Εμινε Ντζαραποβα σε επίσκεψή της στη Ρώμη, διεμήνυσε ότι «δεν είναι βιώσιμο οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο δεν προβλέπει την κυριαρχία και την εδαφική ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Μάριο Ντράγκι το βράδυ του Σαββάτου, υποστήριξε, σύμφωνα με ιταλική εφημερίδα, ότι «η χώρα του δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία». «Θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε, μόνον όταν ανακαταλάβουμε τα εδάφη που η Ρωσία μας αφαίρεσε, από την αρχή του πολέμου», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, όπως γράφει η εφημερίδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ