Ξεκίνησαν οι αιτήσεις στα δημόσια ΙΕΚ: Νέα προγράμματα από τη ΔΥΠΑ – Ποιοι θα πάρουν επίδομα 1.000 ευρώ

0

Επεκτείνεται το πρόγραμμα απασχόλησης της ΔΥΠΑ για τους μακροχρόνια άνεργους ηλικίας 55 έως 67 ετών, ώστε να δημιουργηθούν 6.500 επιπλέον θέσεις εργασίας ενώ παράλληλα ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα, που θα καλύπτει 10.000 μακροχρόνια άνεργους άνω των 45 ετών, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα, ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στα 31 Δημόσια ΙΕΚ, ενώ ένα νέο εκπαιδευτικό επίδομα θα μοιράσει 1.000 ευρώ στους δικαιούχους.

Νέο πρόγραμμα για ανέργους άνω των 45 ετών

Το νέο πρόγραμμα απασχόλησης για μακροχρόνια άνεργους ηλικίας άνω των 45 ετών, στον ιδιωτικό τομέα, θα δίνει έμφαση σε περιοχές που θεωρούνται θύλακες υψηλής ανεργίας. Έχοντας προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή του.

Θα έχει διάρκεια 12 έως 18 μήνες και θα προβλέπει μηνιαία επιχορήγηση μισθού και εισφορών 653 έως 746 ευρώ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Υπάρχει ένα στερεότυπο -ξέρετε- στην Ελλάδα, ότι η κοινωνική πολιτική πρέπει να είναι κάποιων συγκεκριμένων ιδεολογικών χώρων. Νομίζω ότι εμείς έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι αυτό δεν ισχύει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως η πολιτεία έχει αφενός τις γνώσεις και αφετέρου τους πόρους ώστε να μειωθεί δραστικά η ανεργία και να αυξηθεί η απασχόληση.

«Αυτή τη στιγμή ερχόμαστε και παντρεύουμε τρία πράγματα: πολιτική βούληση, τεχνογνωσία, η οποία υπάρχει και στο Υπουργείο και στη ΔΥΠΑ, αλλά και ταυτόχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης σε συνδυασμό με μια κατεύθυνση από την πολιτική ηγεσία, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, νομίζω ότι μπορούμε πραγματικά να πάμε τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης σε ένα άλλο επίπεδο και αυτός είναι ο στόχος μας», προσέθεσε. 

Νέο έκτακτο επίδομα

Παράλληλα, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων ένταξης στο νέο πρόγραμμα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες για 80.000 ανέργους που θα υλοποιήσει η ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ δίνοντας νέο έκτακτο επίδομα έως 1.000 ευρώ.

Οι άνεργοι που θα ενταχθούν και θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα θα λάβουν μέχρι 1000 ευρώ ως έκτακτο εκπαιδευτικό επίδομα. Οι δικαιούχοι μετά την αίτηση τους θα λαμβάνουν voucher για να πραγματοποιούν την Κατάρτιση Δωρεάν, ενώ ταυτόχρονα θα παίρνουν και χρήματα (εκπαιδευτικό επίδομα). Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ με την χρήση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη, οι ωφελούμενοι θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν με την ολοκλήρωση του οποίου θα πραγματοποιείται πιστοποίηση των γνώσεων. Η διάρκεια των προγραμμάτων ποικίλει από 50 έως 200 ώρες, όπου ο ωφελούμενος θα λαμβάνει 5 ευρώ για κάθε ώρα κατάρτισης. Το ελάχιστο επίδομα ανέρχεται σε 250 ευρώ και το μέγιστο ποσό στα 1.000 ευρώ.

Ψηφιακές και «πράσινες» ειδικότητες

Η κατάρτιση των ανέργων θα γίνει σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες όπου οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη προσωπικού όπως ψηφιακό εμπόριο, εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), ψηφιακό marketing, αλλά και ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων, έξυπνο σπίτι και πράσινη επιχειρηματικότητα.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή προτάσεων για τα προγράμματα κατάρτισης που προτίθενται να υλοποιήσουν 13 επιλεγμένα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των ΑΕΙ και 168 επιλεγμένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) και έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.voucher.gov.gr.

Ωφελούμενοι

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν άνεργοι οι οποίοι πληρούν κατ’ ελάχιστον τις κάτωθι προϋποθέσεις

  • Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι
  • Να έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
  • Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης

Αιτήσεις στα δημόσια ΙΕΚ

Ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας 4 Ιουλίου η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή στα 31 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Οι αιτήσεις αφορούν και στο νέο παράρτημα Αιδηψού του ΙΕΚ Χαλκίδας, για το έτος κατάρτισης 2022-2023, σε 47 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Δικαίωμα αίτησης έχουν όσοι και όσες είναι κάτοχοι τουλάχιστον απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά, μέσω του gov.gr, με τους κωδικούς TAXIS.

Σε μορφή PDF τα δικαιολογητικά

Tα δικαιολογητικά των υποψηφίων πρέπει να επισυναφθούν στην ηλεκτρονική αίτηση σε μορφή PDF. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά περιλαμβάνουν τον τίτλο σπουδών και το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα να επιλέξει συνολικά τρεις ειδικότητες κατάρτισης με σειρά προτίμησης (1η, 2η, 3η) σε δύο ΙΕΚ της ΔΥΠΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος των ΙΕΚ της ΔΥΠΑ είναι να παρέχουν ποιοτική αρχική επαγγελματική κατάρτιση, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και να εξασφαλίζουν στους καταρτιζόμενους τα ανάλογα προσόντα, μέσω της παροχής επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες που θα διευκολύνουν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Η φοίτηση στα ΙΕΚ είναι διάρκειας πέντε συνολικά εξαμήνων, επιμερισμένη σε τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας έως 1.200 διδακτικές ώρες ειδικότητας, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών και σε ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης, συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

Οι ειδικότητες

Τα ΙΕΚ της ΔΥΠΑ εξασφαλίζουν στους απόφοιτους, μετά από εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, δίπλωμα επαγγελματικής ειδικότητας επιπέδου 5.

Οι ειδικότητες για το έτος κατάρτισης 2022-2023 είναι οι εξής:

Αθλητική Δημοσιογραφία

Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων

Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας

Βοηθός Νοσηλευτικής Χειρουργείου

Βοηθός Ραδιολογίας και Ακτινολογίας

Βοηθός Φαρμακείου

Βοηθός Φυσικοθεραπείας

Γραμματέας Ανώτερων και Ανώτατων Στελεχών

Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων

Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Ειδικός Αισθητικής και Τέχνης του Μακιγιάζ

Ειδικός Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

Μουσική Τεχνολογία

Προπονητής Αντισφαίρισης, Καλαθοσφαίρισης, Κολύμβησης, Πετοσφαίρισης, Ποδοσφαίρου

Στέλεχος Ασφάλειας Προσώπων και Υποδομών

Στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας

Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας

Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας

Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Ναυτιλίας

Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού

Στέλεχος Επιχειρήσεων Τυποποίησης, Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων

Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου-Φοροτεχνικού Γραφείου

Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας

Στέλεχος Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics)

Τέχνη φωτογραφίας

Τεχνικός Αγροτουρισμού

Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής

Τεχνικός Ανελκυστήρων

Τεχνικός Αρτοποιός-Ζαχαροπλαστικής

Τεχνικός Βιολογικής/Οργανικής Γεωργίας

Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού

Τεχνικός Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων

Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα-Web designer-Developer/Video Games)

Τεχνικός Θεατρικού Μακιγιάζ και Θεατρικών Κομμώσεων

Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης

Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρας (Chef)

Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

Τεχνικός Μηχανοτρονικής

Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων

Τεχνικός Φαρμάκων Καλλυντικών και Παρεμφερών Προϊόντων

Τεχνικός Χειροποίητου Κοσμήματος και Σχεδιασμού Κοσμήματος

Τεχνολογίες Επικοινωνίας και Πληροφοριών στην Ταξιδιωτική Βιομηχανία

Τουριστικός Συνοδός

Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων

Προϋποθέσεις για το εκπαιδευτικό επίδομα

Πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης μέσω voucher για 80.000 ανέργους θα ξεκινήσουν η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος αναβάθμισης των πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων.

Η συγκεκριμένη δράση χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης και οι άνεργοι θα λάβουν μέχρι 1.000 ευρώ ως έκτακτο εκπαιδευτικό επίδομα. Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Οι δικαιούχοι, μόλις ολοκληρώσουν το πρόγραμμα, θα λάβουν επίδομα έως 1.000 ευρώ στους λογαριασμούς τους. Από μέρα σε μέρα αναμένεται η ανακοίνωση έναρξης του προγράμματος.

Οι ωφελούμενοι θα μπορούν να διαλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης το οποίο θα καταλήγει σε Πιστοποίηση, ενώ θα έχει διάρκεια από 50 έως 200 ώρες όπου ο ωφελούμενος θα λαμβάνει 5 ευρώ την ώρα. Ελάχιστο επίδομα είναι τα 250 ευρώ και μέγιστο τα 1.000 ευρώ.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν άνεργοι οι οποίοι πληρούν κατ’ ελάχιστον τις κάτωθι προϋποθέσεις:

Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι

Να έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.

Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης

Η κατάρτιση θα γίνει σε αντικείμενα που αφορούν τις ψηφιακές και τις πράσινες δεξιότητες.

Αναφορικά με τη διαδικασία, οι επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση, μέσω της ιστοσελίδας της ΔΥΠΑ στην οποία προσδιορίζουν την ειδικότητα και το εκπαιδευτικό επίπεδο της θέσης. Η ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις.

Οι εργασιακοί σύμβουλοι της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους, σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης, η επιχείρηση επιλέγει τον ωφελούμενο και υπογράφουν συμφωνητικό συνεργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ