Ουκρανία-Ρωσία: Έτοιμο για συνθηκολόγηση το Κίεβο – Με εγγυήσεις για την παραμονή στην προεδρία ο Ζελένσκι

0

Το Κίεβο έτοιμο να συνθηκολογήσει με τη Ρωσία, πιθανή η παραμονή Ζελένσκι στην προεδρία της Ουκρανίας με… εγγυήσεις

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία, η οποία «επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας. Πιθανή η παραμονή Ζελένσκι στην προεδρία της Ουκρανίας με… εγγυήσεις.

Πιο αναλυτικά, το Reuters αναφέρει ότι ο Πούτιν θα μιλήσει εντός της ημέρας με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με άλλους ηγέτες. Σύμφωνα πάντα με το Reuters, που επικαλείται πηγές από το Κρεμλίνο, η Ρωσία θα μπορούσε να αναγνωρίσει τον Βολιντιμίρ Ζελένσκι ως πρόεδρο της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο αρνείται να σχολιάσει πιθανές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αναγνωρίζει όμως την πρόθεσή του να συζητήσει το ενδεχόμενο ουδετερότητας της Ουκρανίας.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η Μόσχα θα αναλύσει την πρόταση και πρόσθεσε πως οι απαιτήσεις της Μόσχας από το Κίεβο παραμένουν απαράλλαχτες. Η Ρωσία απαιτεί εγγυήσεις από την Ουκρανία δεν θα μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ ή να επιτρέψει στη συμμαχία να αναπτύξει όπλα στο έδαφός της.

Σύμβουλος Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη για συζητήσεις με τη Ρωσία

Εξάλλου, όπως δήλωσε στο Reuters ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, «εάν οι συνομιλίες μπορούν να γίνουν, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό, η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μας επιδίωξη για ειρήνη».

Επιπλέον, η κίνηση στο οδικό δίκτυο της Ουκρανίας διεξάγεται κανονικά, αν και όλα τα λιμάνια και ο εναέριος χώρος της χώρας είναι κλειστά, δήλωσε ο Ποντόλιακ, σύμφωνα με το Sputnik. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας λειτουργεί κανονικά.

«Οι βασικοί δρόμοι και οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι λειτουργούν κανονικά. Yπάρχει συμφόρηση σε κάποιους από αυτούς προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, διότι υπάρχει δυστυχώς το αίσθημα του πανικού, Όσο για τα λιμάνια, όλα είναι κλειστά. Σε ό,τι αφορά την εναέρια κυκλοφορία, ο εναέριος χώρος είναι κλειστός», σχολίασε ο Ποντόλιακ σε ενημέρωση.

«Οι εμπορικές τράπεζες είναι κλειστές αλλά ο κρατικός τραπεζικός τομέας λειτουργεί. Οι τράπεζες κλείνουν τα καταστήματά τους μόνο σε περιοχές όπου μαίνονται στρατιωτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Τέλος, ο Ποντόλιακ υπογράμμισε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραμένει στην πρωτεύουσα. «Πρέπει να δείξει ποια είναι η αντοχή του ουκρανικού λαού», σημείωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ